Sancties tegen illegale dump binnenkort weer mogelijk door wet

WILLEMSTAD - De Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap (EBOOBG), waarin de Wet Illegale Afvaldump is opgenomen, wordt binnen een maand aangeboden aan de Staten. 
“De betrokken ministeries hebben een nieuw ontwerp gemaakt. Het is een spoedvoorstel dus de wet zou binnen een paar maanden weer actief kunnen zijn, in ieder geval binnen zes maanden”, vertelt jurist binnen het ministerie van Justitie José Silié.
 
De wet is een samenbundeling van wetten op het gebied van Openbare Orde en bescherming van de gemeenschap. “Deze wet bestond al voor 10-10-’10, maar moest opnieuw worden geschreven voor Land Curaçao.”
 
Doordat de wet inactief was, kon iedereen afval op straat dumpen zonder dat hier sancties aan waren verbonden. Selikor stelde eerder dat het water naar zee dragen was. “We hebben drie dumptrucks die dagelijks illegaal afval ruimen, maar uren later ligt het weer vol. Zonder deze wet is het onbegonnen werk om gerichte acties te ondernemen”, verklaarde Operation Manager John Cijntje. De wet zorgt ervoor dat illegale dumpers die betrapt worden of op sociale media worden ‘exposed’, beboet kunnen worden. Na 10-10-’10 heeft het Openbaar Ministerie geen proces-verbaal meer binnengekregen wegens illegaal dumpen.
 
Ook het dumpen van olie is opgenomen in de EBOOBG-wet. Het dumpen van olie in zee is verwerkt in een andere wet. “Dit valt onder het MARPOL-verdrag”, vertelt jurist bij de Kustwacht Cynthia de Veere. “Dit is een deel van de landsverordening en heeft niets te maken met de EBOOBG-wet. De Kustwacht kan en heeft dus altijd opgetreden tegen illegale oliedump, zowel vanaf een boot als vanaf het land.”
  
Behalve illegale dump, zijn nog tientallen wetten opgenomen in de EBOOBG-wet. “Een voorbeeld hiervan is adverteren langs de weg”, vertelt medewerker bij de politie Tico Ruiter. “Overal langs de Schottegatweg staan reclameborden, maar dat mag eigenlijk helemaal niet. Ook het verkopen van kranten langs de weg is niet toegestaan, maar het is de laatste jaren allemaal gedoogd, omdat we geen boetes konden opleggen.”
 
Andere wetten binnen de EBOOBG zijn prostitutie, illegale lozing van uitwerpselen, geluidsoverlast, dierenbescherming, politieke propaganda en koperhandel. “Vooral koperhandel is een groot probleem geworden”, gaat jurist Silié verder. “Koper levert veel geld op voor helers en het stelen van elektriciteitskabels gebeurt daarom steeds vaker." Door het stelen van de kabels valt de elektriciteit urenlang uit in een wijk. Vaak kan dit pas de volgende ochtend door Aqualectra worden opgelost.
 De EBOOBG-wet valt onder de ministeries van Justitie, Algemene Zaken, Vervoer & Ruimtelijk Planning en Gezondheid, Milieu en Natuur. In overleg met de vier ministeries is de wet herschreven, aangevuld een aangepast. “De eerste stap is gezet en het voorstel wordt eind april of begin mei aangeboden aan de Staten. Hierna moet de wet worden nagekeken en goedgekeurd door alle ministeries waarna deze naar de gouverneur gaat. Hopelijk kunnen er in ieder geval binnen een half jaar weer sancties worden opgelegd”, aldus Silié.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.