Public Prosecutors Services Curaçao, Sint Maarten and BES now with Grievance Advice Committee

The Public Prosecutor’s Services of Curaçao, Sint Maarten and BES-islands (Bonaire, Sint Eustatius and Saba) has now its own Grievances Advice Committee.
 
Anyone who believes that he/she was not treated well by a member of the Public Prosecutors Services Curaçao, Sint Maarten and BES can now file a grievance with the Attorney-General (PG). To this end, the Public Prosecutor’s Services of Curaçao, Sint Maarten and Bes Islands (Bonaire, Sint Eustatius and Saba) have established a Grievance Committee. The Grievances Advice Committeeconsists of three members, whereby a representative will be chosen from each country (Curaçao, Sint Maarten and BES) who is also not a member of the Public Prosecutor. 
 
It is not possible to complain on legal issues or legal decisions. For legal issues a citizen should apply laws that are in place for these matters.
 
A grievance regarding members of the Public Prosecutor’s Services should be done in writing (not by e-mail). It is prudent to mention in the grievance the person or the department you are complaining about. Describe further exactly what happened and when it occurred. For proper handling of your grievance, you must also specify your name, address, telephone number and you should properly sign the grievance. If there are letters or other documents associated with your grievance, then you should make copies of these and attach them to the grievance. 
 
The grievance will be handled within six weeks of receipt of the grievance. The treatment of the complaint may be postponed for up to four weeks. The adjournment in writing shall be given to the complainant and the accused. 
 
A complaint should be addressed to the Attorney-General who will file the complaint to theGrievances Advice Committee. The Attorney-General’s address in Sint Maarten is:
Parket van de Procureur-Generaal vestigingsplaats Sint Maarten
Puerta del Sol Plaza, unit 37, 
Welfare Road 68 
Simpson Bay, Sint Maarten
 
The address of the office of the Attorney-General on Curaçao:
Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, Saba
Wilhelminaplein 14-16
Willemstad, Curaçao
 
 
OM Curaçao, Sint Maarten en BES heeft een Klachtenadviescommissie
 
Het Openbaar Ministerie van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) heeft sinds kort een Klachtenadviescommissie.
 
Een ieder die meent niet goed te zijn behandeld door een lid van het Openbaar Ministerie kan hierover een klacht indienen bij de Procureur-generaal (PG). Om een onafhankelijke behandeling van deze klachten te garanderen is binnen het Openbaar Ministerie van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) sinds kort een Klachtenadviescommissie ingesteld.
 
De Klachtenadviescommissie wordt samengesteld uit 3 leden waarbij er vanuit ieder land (Curaçao, Sint Maarten en de BES) steeds één lid zal worden aangesteld die geen lid is van het Openbaar Ministerie.
 
Over juridische beslissingen van het Openbaar Ministerie kan niet via de Klachtenadviescommissie worden geklaagd. Voor deze klachten bestaan wettelijke regelingen waarop u als burger een beroep op kunt doen.
Een klacht ten aanzien van OM-leden moet schriftelijk (niet via e-mail) worden ingediend. Het is verstandig om in uw brief te vermelden over wie of over welke afdeling u klaagt. Beschrijft u verder precies wat er is gebeurd en wanneer. Voor een goede afhandeling van uw klacht, dient u bovendien uw naam, adres, telefoonnummer en handtekening te vermelden. Als er brieven of andere stukken bij uw klacht horen, stuur daarvan dan een kopie mee.
 
De klacht wordt binnen zes weken na ontvangst van het klaagschrift afgedaan. De behandeling van het klaagschrift kan voor ten hoogste vier weken verdaagd worden. Van de verdaging wordt schriftelijk mededeling gedaan aan de klager en beklaagde.
 
Een klacht dient te worden gericht aan de Procureur-generaal die de klacht voor advies voorlegt aan de Klachtenadviescommissie.
 
Het adres van de PG op Sint Maarten is:
Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, Saba
Puerta del Sol Plaza, unit 37,
Welfare Road 68
Simpson Bay, Sint Maarten
 
En op Curaçao:
Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, Saba
Wilhelminaplein 14-16, Willemstad, Curaçao
 
 
 
Uit de Rijkswet Openbare Ministeries van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Rijksbesluit rechtspositie leden openbare ministeries van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint 
Eustatius en Saba)
 
HOOFDSTUK 3 KLACHTEN
 
Artikel 35
Een ieder heeft het recht om over de wijze waarop een lid van het openbaar ministerie zich in een bepaalde aangelegenheid jegens hem of een ander heeft gedragen een klacht in te dienen. Niet geklaagd kan worden over de ambtsverrichtingen van een lid van het openbaar ministerie. 2. Over een gedraging van: a. de procureur-generaal kan een klacht worden ingediend bij Onze Ministers; b. de overige leden van het openbaar ministerie kan een klacht worden ingediend bij de procureur-generaal. 3. Onze Ministers dragen dan wel de procureur-generaal draagt zorg voor een behoorlijke behandeling van mondelinge en schriftelijke klachten over de gedragingen van een lid van het openbaar ministerie. 4. Tegen een besluit inzake de behandeling van een klacht over een gedraging van een lid van het openbaar ministerie kan geen beroep worden ingesteld.
 
Artikel 36
1. Een klaagschrift wordt ondertekend en bevat tenminste: a. de naam en het adres van de klager; b. de dagtekening; c. een omschrijving van de gedraging waartegen de klacht is gericht en zo mogelijk het tijdstip van de gedraging. 2. Klaagschriften, die niet gedagtekend zijn, worden geacht gedagtekend te zijn op de dag van ontvangst. 3. Indien het klaagschrift in een andere taal dan het Nederlands, Papiaments of Engels is gesteld en een vertaling voor een goede behandeling van de klacht noodzakelijk is, dient de klager zorg te dragen voor een vertaling. 4. Indien de klager minderjarig is of onder curatele gesteld, moet de klacht worden ondertekend door de met het gezag beklede ouder of voogd of de curator. 5. Ten aanzien van een klaagschrift dat niet aan de vereisten genoemd in het eerste, derde, en of vierde lid voldoet, kan besloten worden om het niet te behandelen, mits de klager in de gelegenheid is gesteld het klaagschrift binnen een door Onze Ministers of de procureur-generaal te stellen termijn aan te vullen.
 
Artikel 37
1. Er bestaat geen verplichting de klacht te behandelen indien zij betrekking heeft op een gedraging: a. waarover door de klager reeds eerder een klacht is ingediend die met inachtneming van dit hoofdstuk is afgedaan; b. die langer dan een jaar voor indiening van de klacht heeft plaatsgevonden; c. die door het instellen van een procedure aan het oordeel van een rechterlijke instantie kon of had kunnen worden onderworpen; d. zolang terzake daarvan een opsporingsonderzoek op bevel van een lid van het openbaar ministerie van één van de landen of een vervolging gaande is, dan wel indien de gedraging deel uitmaakt van de opsporing of vervolging van een strafbaar feit en terzake van dat feit een opsporingsonderzoek op bevel van een lid van het openbaar ministerie van een van de landen of een vervolging gaande is. 2. De verplichting de klacht te behandelen bestaat niet, indien het belang van de klager dan wel het gewicht van de gedraging kennelijk onvoldoende is. 3. Van het niet in behandeling nemen van de klacht wordt de klager zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen vier weken na ontvangst van het klaagschrift schriftelijk in kennis gesteld.
 
Artikel 38
1. De ontvangst van het klaagschrift wordt schriftelijk bevestigd onder de mededeling van de datum van ontvangst van het klaagschrift. 2. De beklaagde ontvangt een afschrift van het klaagschrift en de daarbij meegezonden stukken. 3. Een klaagschrift tot behandeling waarvan kennelijk een andere instantie bevoegd is, wordt onverwijld naar die instantie doorgezonden onder gelijktijdige mededeling daarvan aan de klager. 4. Een klaagschrift dat niet voor het openbaar ministerie bestemd is en dat ook niet wordt doorgezonden, wordt zo spoedig mogelijk teruggezonden naar de klager. 5. De binnengekomen klaagschriften worden geregistreerd en geadministreerd. Daarnaast wordt zorg gedragen voor een goede voortgangscontrole. 6. Het aantal geregistreerde klachten wordt jaarlijks gepubliceerd met vermelding van de aard van de klacht.
 
Artikel 39
1. Klager en de beklaagde worden in de gelegenheid gesteld te worden gehoord. 2. Van het horen van de klager kan worden afgezien indien de klacht kennelijk ongegrond is dan wel indien de klager heeft verklaard geen gebruik te willen maken vanhet recht te worden gehoord. 3. Van het horen van beklaagde kan worden afgezien indien de klacht niet in behandeling wordt genomen, indien de klacht kennelijk ongegrond is of indien betrokkene heeft verklaard geen gebruik te willen maken van het recht te worden gehoord. 4. Van het horen wordt een verslag gemaakt.
 
Artikel 40
1. De klager en de beklaagde kunnen zich door een gemachtigde laten bijstaan of laten vertegenwoordigen. 2. Van een gemachtigde kan een schriftelijke machtiging verlangd worden. 3. Het tweede lid is niet van toepassing op advocaten.
 
Artikel 41
1. In elke fase van de klachtbehandeling kan worden nagegaan of de klager door middel van een informele afhandeling van zijn klacht tevreden gesteld kan worden. 2. Zodra naar tevredenheid van de klager aan diens klacht tegemoet is gekomen, kan de klachtprocedure worden afgesloten. De klager ontvangt in dat geval een schriftelijke kennisgeving van de afsluiting van deze procedure. Aan de beklaagde wordt een kopie van deze kennisgeving verstrekt.
 
Staatsblad 2010 359 13
 
Artikel 42
1. De klacht wordt binnen zes weken of, – indien aan het bepaalde in artikel 44, eerste lid, toepassing wordt gegeven – binnen tien weken na ontvangst van het klaagschrift afgedaan. 2. De behandeling van het klaagschrift kan voor ten hoogste vier weken verdaagd worden. Van de verdaging wordt schriftelijk mededeling gedaan aan de klager en beklaagde. 3. De beklaagde neemt niet deel aan de behandeling van de klacht.
 
Artikel 43
De klager en de beklaagde worden schriftelijk en gemotiveerd in kennis gesteld van de bevindingen van het onderzoek naar de klacht en van de eventuele conclusies die daaraan verbonden zijn.
 
Artikel 44
1. Er kan een klachtadviescommissie ingesteld worden die belast wordt met de advisering over een klacht. Een 
klachtadviescommissie bestaat uit drie leden. 2. De leden van een klachtcommissie, waaronder een voorzitter en een secretaris, alsmede hun plaatsvervangers, worden benoemd door: a. Onze Ministers, op voordracht van het Hof, indien de klacht ziet op de procureur-generaal; b. de procureur-generaal, na het Hof te hebben gehoord, indien de klacht ziet op de overige leden van het openbaar ministerie. 3. Ten minste één lid van de klachtadviescommissie is geen lid van het openbaar ministerie. 4. Degene op wiens gedraging de klacht betrekking heeft, maakt geen deel uit van de klachtadviescommissie. 5. Aan de klachtadviescommissie kunnen alleen algemene aanwijzingen worden gegeven.
 
Artikel 45
1. De klager en de beklaagde worden in kennis gesteld indien een klachtadviescommissie met de advisering over de klacht is belast. 2. Het horen geschiedt door de klachtadviescommissie. 3. De klachtadviescommissie kan het horen aan de voorzitter of een lid opdragen. 4. De klachtadviescommissie beslist over de toepassing van artikel 39, tweede lid. 5. De klachtadviescommissie zendt een rapport van bevindingen, vergezeld van het advies en eventuele aanbevelingen, aan Onze Ministers dan wel de procureur-generaal. 6. Het rapport bevat het verslag van het horen.
 
Artikel 46
Indien de conclusie van Onze Ministers dan wel van de procureur-generaal afwijkt van het advies van de klachtadviescommissie, wordt in die conclusie de reden voor die afwijking vermeld en wordt het advies meegezonden met de kennisgeving, bedoeld in artikel 43.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.