Aruba dreigt met juridische stappen om begroting

ORANJESTAD - Aruba dreigt met politieke en juridische stappen om Nederland te dwingen om de landsbegroting van het eiland te tekenen. Premier Mike Eman, die sinds vrijdag in hongerstaking is, wil zo een einde maken aan de ‘geregisseerde dwaling van de rijksministerraad’, schrijft hij in een verklaring.
 
Eman vreest dat Aruba door de ontstane situatie straks geen betalingen meer kan verrichten. Ook salarissen en uitkeringen komen in gevaar, zegt hij. “Er dreigen dus op korte termijn voor Aruba verstrekkende negatieve economische effecten, en ook directe ernstige gevolgen voor veel huishoudens”, aldus Eman.
 
De rijksministerraad besloot vorige week om gouverneur Fredis Refunjol de opdracht te geven de begroting nog niet te tekenen vanwege de toestand van de overheidsfinanciën. Een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van het eiland moet eerst zijn afgerond. Het onderzoek moet onder meer uitwijzen of de Arubaanse regering inmiddels adviezen van het Internationaal Monetair Fonds heeft opgevolgd. Zo heeft het eiland een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro, ongeveer driekwart van wat alle Arubanen jaarlijks verdienen. “Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. En dat proces lijkt nog niet te stoppen”, zei minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag. “Als je voor de komende jaren nog steeds elk jaar een tekort begroot dan zit je in een zone waarin je niet moet willen zitten.”
‘’
Eman liet eerder al weten het besluit van de rijksministerraad, waarin behalve de dertien Nederlandse ministers ook de drie gevolmachtigd ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zitten, onrechtmatig te vinden. Hij besloot daarop om in hongerstaking te gaan. Welke stappen Aruba precies wil nemen, licht Eman vanmiddag op een persconferentie in Den Haag toe. Plasterk liet al weten dat de Rijksministerraad volkomen in haar recht staat bij deze beslissing.
 
Oppositiepartijen CDA en D66 willen van het kabinet weten hoe het conflict met Aruba zo hoog heeft kunnen oplopen. De partijen hebben vandaag Kamervragen gesteld over de kwestie. D66-Kamerlid Wassila Hachchi noemt het geen goede ontwikkeling voor het aanzien van Nederland en het Koninkrijk. “Het kabinet moet zo spoedig mogelijk helderheid geven of er sprake is van onrechtmatige beslissingen van de rijksministerraad.” CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat er zo snel mogelijk gewerkt wordt aan ‘een gezamenlijke oplossing’.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.