Regels voor bouwen in Caribisch Nederland

KRALENDIJK — Minister voor Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, heeft een ontwerp BES Bouwbesluit gestuurd naar de Eerste en Tweede Kamer. In dit BES Bouwbesluit zijn voor Bonaire, St. Eustatius en Saba de voorschriften met betrekking tot het bouwen van bouwwerken en het in gebruik nemen of gebruiken van een bouwwerk opgenomen.
 
Het besluit bevat technische voorschriften voor nieuwbouw. Voor de onderwerpen en de systematiek is daarbij zoveel mogelijk gekeken naar het Nederlandse Bouwbesluit 2003. De voorschriften zijn evenals in het Nederlandse Bouwbesluit zogenoemde functionele voorschriften. Een functioneel voorschrift geeft als het ware een kader waaraan een bouwwerk voor een bepaald aspect, bijvoorbeeld constructieve veiligheid bij algemene belastingscombinaties, moet voldoen. De verdere invulling van deze functionele voorschriften is in het kader van de legislatieve terughoudendheid overgelaten aan de eilanden. Hiermee kan bovendien recht worden gedaan aan de verschillende bouwomstandigheden tussen de eilanden. De windbelasting op de bovenwindse eilanden is bijvoorbeeld groter dan op de benedenwindse eilanden, aldus de Memorie van Toelichting (MvT).
 
Voor bestaande bouw gelden alleen gebruiksvoorschriften. Daarnaast is er een aanschrijvingsbepaling opgenomen. Als het risico bestaat dat er als gevolg van de slechte staat van een bestaand bouwwerk of van het gebruik van een dergelijk bouwwerk gevaar voor gezondheid en veiligheid ontstaat, kan het Bestuurscollege de eigenaar verplichten voorzieningen te treffen.
 
Volgens de MvT op het Bouwbesluit, is de grondslag voor deze voorschriften opgenomen in hoofdstuk 2 van de Wet volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES. De directe aanleiding voor het vaststellen van dit besluit is de transitie per 10 oktober 2010 van de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba van de Nederlandse Antillen naar openbare lichamen. Op grond van artikel 2 van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, St. Eustatius en Saba is tot het moment van inwerkingtreding van dit besluit het recht van toepassing dat op de BES-eilanden gold op de datum van de transitie. Dat zijn de zogenoemde voormalige Nederlands-Antilliaanse regelingen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.