Toelichting UoC op verhoging collegegeld

WILLEMSTAD – De University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) wil gezien de ontwikkelingen inzake het besluit van de Curaçaose overheid om de collegegelden m.i.v. het nieuwe academisch jaar te verhogen, hierbij additionele informatie verstrekken.
 
Voorop stelt de directie van de UoC dat zij niet bevoegd is om collegegelden vast te stellen, het is een wettelijke bevoegdheid van de minister van OWCS. 
 
Laatste aanpassing
De laatste aanpassing van de collegegelden vond plaats in 2008 met terugwerkende kracht tot 1 september 2006. Nadien is het collegegeld niet meer aangepast, ondanks de grote toename van het aantal studenten en de aangeboden opleidingen, als ook de inflatie op de operationele kosten. Dit heeft dan ook bijgedragen aan de jaarlijkse verliezen van de universiteit.
 
Structureel financieel probleem
Het financiële probleem van de universiteit is meedere malen aan de overheid naar voren gebracht, zo ook bijvoorbeeld middels een presentatie aan de Raad van Ministers (feb 2012) waarbij werd aangegeven dat de subsidiebehoefte toenertijd Naf. 18 miljoen was. De realiteit is echter dat de huidige subsidie Naf. 13.8 miljoen bedraagt waardoor de UoC jaarlijks een enorm begrotingstekort heeft. Alle Ministers van Onderwijs zijn sindsdien structureel geïnformeerd over de precaire situatie. De UoC kan al jaren niet aan haar betalingsafspraken en afdrachtplichten voldoen waardoor haar schuldpositie continu verergt. Instanties als APNA en SVB hebben reeds aangekondigd beslag te zullen leggen indien de UoC nalaat haar betalingsverplichtingen te voldoen. Ondanks de personeelsstop en de diverse bezuinigingen blijft de situatie van grote zorg.
 
Accreditatie
Een jaarlijks hoge terugkerende kostenpost is de accreditatie door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Door de studieprogrammas positief te beoordelen, sluiten de UoC studies aan op de Nederlandse studies, waardoor de UoC studies erkend worden door Nederlandse onderwijs instellingen. De Overheid heeft verschillende malen te kennen gegeven dat de accreditatie een hoge prioriteit moet blijven krijgen. Hierbij dient echter rekening worden gehouden dat de kosten voor visitatie per studieprogramma ruim Naf. 140.000 bedragen. Rekening houdende met het grote aantal programma’s dat door de NVAO in 2015 en 2016 gevisiteerd moeten worden, zijn de verwachte kosten Naf. 1.3 miljoen.
 
Buitenland
Een vergelijking met zowel lokale particuliere instituten voor hoger onderwijsen Nederlandse universiteiten laat zien dat de nieuwe tarieven van de UoC relatief laag zijn. In Nederland kost een bachelor opleiding Eur 1906,-. Dit terwijl de programma’s van de UoC dezelfde kwaliteitstoetsing als de Nederlandse universiteiten hebben doorstaan en positief zijn beoordeeld door de NVAO. In de Verenigde Staten kost een bachelor opleiding ruim US$. 12.000,--.
 
Subsidiering Overheid
Om haar de financiële situatie structureel te verbeteren heeft de UoC in een brief van 10 juni 2013 aan de toenmalige Minister van OWCS een beleidsadvies verhoging collegegelden gestuurd. Additioneel daaraan heeft de UoC te allen tijde gemeld dat de studiebeurzen voor studenten ook verhoogd diende te worden. 
De overheid bleek gedurende de jaren niet in staat de jaarlijkse subsidie zodanig aan te passen dat de UoC in een financieel gezonde situatie zou komen. Derhalve heeft de overheid nu ervoor gekozen om op een structurele wijze tot verbetering van de financiële situatie te komen. Naast aanpassing van de reguliere subsidie samen met de collegegeld verhoging zal ook de sanering van schulden prioriteit krijgen. Hiertoe zal er regelmatig overleg gepland worden tussen het UoC, het Ministerie van OWCS alsook het Ministerie van Financiën. 
 
De Minister van OWCS heeft hierbij aangegeven dat voor de studenten met een studiefinanciering van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) de nodige voorzieningen getroffen zullen worden
 
Deze verhoging is echter nog geen oplossing voor de schulden aan APNA, SVB en Ontvanger van ruim Naf. 15 miljoen, een schuld die door voorgaande directies is opgebouwd.
 
Tegemoetkoming studenten
De UoC is reeds begonnen met een analyse in hoeverre de studenten toegemoet gekomen kunnen worden. Daar waar het er nu uitziet is heeft de UoC als enige mogelijkheid om aangepaste betalingstermijnen te hanteren, opdat de studenten meer tijd krijgen om additionele financiering te regelen. 
 
Vanuit SSC is reeds gedetailleerd aangegeven dat de studiebeurzen aangepast zijn, en dat ook de termijnen voor aanvraag speciaal voor de UoC studenten verlengd zijn.
 
De UoC hoopt dat zoals door de minster van OWCS is toegezegd, haar ministerie alles zal doen om de jaarlijkse subsidie overeenkomstig het verzoek van de UoC aan te passen teneinde de toekomst van de UoC en haar studenten te kunnen garanderen. Dit is ook zo naar voren gekomen tijdens de informatiesessies, waarvoor zowel SSC (Stichting Studiefinanciering Curaçao) als de Minister OWCS uitgenodigd was om de verhoging met de UoC studenten bespreken.
 
De UoC kan niet anders dan het overheidsbeleid volgen en uitvoeren, en zal daar waar mogelijk haar studenten alle medewerking verlenen.
 
Met deze toelichting hoopt de UoC duidelijkheid te hebben verschaft over de gerezen vragen omtrent de recente verhoging van de collegegelden.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.