Navarro wil uitlatingen over Schotte niet rectificeren

WILLEMSTAD — Voormalig premier Gerrit Schotte wil dat Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) zijn recente uitlatingen over hem, tijdens het ochtendprogramma Mòru Bondia bij TeleCuraçao (TC) en tijdens een interview met Jachmin Pinedo van Radio Direct, rectificeert.
 
Anders stapt hij naar de rechter. Advocate Kimberly Lasten van zijn verdedigingsteam Sulvaran & Peterson, heeft een tekst opgesteld die Navarro vanavond via TC, CBA Television en alle radiozenders moet voorlezen.
 
De minister zegt desgevraagd tegen de Amigoe op vragen of hij overweegt om te rectificeren.dit niet te zullen doen en roept Schotte tevens op om naar de rechter te stappen.
 
Schotte heeft de rectificatiebrief ook naar de Staten gemaild ter informatie.
 
Zoals bekend heeft Navarro onlangs publiekelijk via de radio herhaald dat de onderwereld door is gedrongen in de bovenwereld en dat hij nog steeds telefonisch wordt bedreigd. Dit laatste maakte hij al eerder tijdens meerdere wekelijkse persconferenties bij Fort Amsterdam bekend. Maar tijdens het radio-interview met Pinedo waarschuwde hij publiekelijk dat als hem iets overkomt, de politie bij Schotte moet zijn. Ook verduidelijkte Navarro niet bang te zijn voor niets en niemand, en waarschuwde hij dat hij ‘over een grote familie beschikt die erg veel om hem geeft’. Tevens zei Navarro dat hij liever geen informatie wil verschaffen aan Schotte over maatregelen ter criminaliteitsbestrijding, ook niet tijdens Statenvergaderingen, omdat Schotte zelf een verdachte is.
 
Zoals bekend wordt Schotte in het kader van het onderzoek Babel door het Openbaar Ministerie beschuldigd van witwaspraktijken en valsheid in geschrifte. Ook zijn vrouw Cicely van der Dijs is als verdachte aangemerkt. Het onderzoek loopt soepel en Schotte moet zijn dagvaarding afwachten, voegde Navarro tijdens het radio-interview daaraan toe. In dit interview kondigde hij ook aan dat er meerdere aanhoudingen zullen volgen binnen de politieke partij MFK (Movementu Futuro Kòrsou).
 
Navarro was niet te spreken over de uitlatingen van Schotte in de media, over onder meer zijn functioneren als minister van Justitie. Hij zei dat Schotte ‘veel lef heeft om te praten’, terwijl zijn kabinet gedurende de regeerperiode 2010-2012 al het geld van het volk heeft opgemaakt, wat ook de aanleiding was voor Nederland om de regering een aanwijzing op te leggen, om te bezuinigen. En het is volgens Navarro ook de reden waarom er nog steeds toezicht is van het College financieel toezicht (Cft).
 
“U tracht kennelijk uw (wan)beleid te verdedigen, door in de persoonlijke aanval te gaan en uitlatingen te doen, als dat mijn cliënt een ‘wolf in schaapskleren’ zou zijn”, aldus advocate Lasten in de brief. “Niet alleen legt u met uw uitlatingen een rechtstreeks verband tussen de moord op de politicus Helmin Wiels en mijn cliënt, doch meent u dat mijn cliënt ook in staat zou zijn uw persoon iets aan te doen.”
 
Volgens Lasten heeft Navarro getracht Schotte publiekelijk verdacht te maken en hem tevens volstrekt ongefundeerd te liëren aan de georganiseerde misdaad en ‘de onderwereld’, waardoor Schotte ten onrechte als gevaarlijke crimineel en moordenaar werd bestempeld. “Daarnaast kan het u niet zijn ontgaan dat u met dergelijke uitlatingen juist het leven van mijn cliënt en zijn familie wél in gevaar brengt.”
 
Volgens de raadsvrouw is Navarro tevens zijn boekje als minister van Justitie van dit land volledig te buiten gegaan door uitspraken te doen over individuele strafzaken en verdachten.
 
Navarro weigert te rectificeren. Volgens de minister heeft hij Schotte niet als moordenaar bestempeld en nimmer iets inhoudelijks over een lopend onderzoek gezegd.
“Natuurlijk niet. Ik heb gezegd dat hij verdachte is in de zaak Babel en dat ik het een schande vind dat ik aan de Staten uitleg moet geven, terwijl één van de leden zelf een verdachte is. Hij mag naar de rechter stappen”, aldus Navarro. Dit betekent dat hij het verzoek van Schotte voor 35.000 gulden aan immateriële schadevergoeding, ook naast zich neer zal leggen. Schotte gaf via advocaat Lasten ook al aan, bij het OM aangifte te zullen doen tegen Navarro voor gepleegde belediging, smaad en laster.
 
Related article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.