Twee arrestaties wegens grootschalige fraude studiefinanciering

ORANJESTAD — Een vrouwelijke medewerker van Directie Onderwijs heeft zich gisteren bij de politie gemeld. Zij wordt verdacht van grootschalige en langdurige fraude met gelden bestemd voor studiefinanciering.
 
Eerder werd een collega van de vrouw door de politie op luchthaven Reina Beatrix aangehouden op verdenking van hetzelfde feit.
 
Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) vandaag desgevraagd aan Amigoe weten. De Landsrecherche onderzoekt de zaak, hetgeen gebruikelijk is bij onderzoek naar malversaties van ambtenaren.
 
Volgens Onderwijs-minister Michelle Hooyboer-Winklaar (AVP) speelt de zaak al sinds 2005. De twee vrouwelijke medewerkers van Directie Onderwijs, te weten Q. en T., zouden sinds die tijd in totaal ‘een groot bedrag’ hebben weggesluisd, dat bedoeld was voor studiefinanciering voor studenten. Vermoedelijk ging het geld naar familieleden en of vrienden maar dat willen de autoriteiten nog niet bevestigen. Naar verluidt gaat het om minstens een miljoen florin. Over de hoogte van het bedrag willen zowel Winklaar als het OM echter ook geen uitspraken doen, ‘in verband met het onderzoek’.
 
. “Het gaat in ieder geval om een hoog bedrag”, vertelt OM-woordvoerder Ann Angela. De fraude zou begonnen zijn toen de huidige Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) nog Onderwijs in zijn portefeuille had. Winklaar heeft naar eigen zeggen nog geen contact gehad met Dowers over de grootschalige fraude. Wel laat ze weten dat de zaak begon te rollen door signalen vanuit andere departementen. “Maar”, zo benadrukt ze, “het onderzoek loopt op dit moment nog maar enkele dagen. Het is nu dus te vroeg om conclusies te trekken. We moeten het aan de Landsrecherche en Korps Politie Aruba (KPA) overlaten.” Ook bevestigt zij dat er medewerkers naar huis zijn gestuurd, maar op de vraag om hoeveel medewerkers het gaat, geeft Winklaar geen commentaar.
 
Verdachte Q. werd, zo vertelt het OM, al enkele dagen eerder aangehouden. Haar arrestatie vond plaats op het vliegveld. Of Q. op het punt stond om van het eiland af te gaan, wil de woordvoerder niet bevestigen. T. werd gisteren ingerekend. Zij werd sinds enkele dagen gezocht door de politie en was opgeroepen om zich bij de politie te melden. Nadat T. zich enige tijd verscholen heeft gehouden, onder andere in haar auto, heeft zij zich uiteindelijk gisteren toch gemeld bij de politiewacht en zij werd direct gearresteerd. Beide vrouwen zitten momenteel vast, bevestigt het OM. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.