Zeelui uit de oekraine vragen asiel aan op Statia

ORANJESTAD – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft het asielverzoek van twee op St. Eustatius gestrande zeelui uit Oost-Oekraïne vandaag aangehouden.
 
Dat meldt Caribisch Netwerk.
 
De twee vluchtelingen uit Oekraïne arriveerden in Statia toen zij op 22 mei door de schipper van een zeiljacht op het eiland werden achtergelaten. De twee bemanningsleden verbleven een nacht op het strand, waarna zij zich de volgende dag op het politiebureau meldden.
 
Het verzoek werd door de rechter aangehouden, omdat de Nederlandse overheid nog geen besluit heeft genomen of personen met de Oekraïense nationaliteit politiek asiel in Nederland kunnen krijgen.
 
Burgeroorlog
Zij hadden twee maanden op zee doorgebracht zonder enig contact met de buitenwereld, en hadden er dan ook geen idee van dat hun vaderland in een burgeroorlog verwikkeld was geraakt. Toen zij dit vernamen, besloten de twee inwoners van Donetsk de vluchtelingenstatus aan te vragen op basis van de Geneefse Conventie. Deze conventie regelt de humanitaire opvang van burgers, krijgsgevangenen en militairen in oorlogssituaties.
 
Sinds hun aankomst op het eiland worden de twee mannen opgevangen met voedselrantsoenen van de lokale overheid. Ook krijgen zij hulp van enkele individuele eilandbewoners, die zich hun lot hebben aangetrokken.
 
“Wij zijn bijzonder dankbaar voor de steun van de bevolking op Statia, waar wij proberen een nieuw leven op te bouwen,” lieten de Oekraïners weten. “De laatste twee maanden van onzekerheid zijn niet gemakkelijk geweest, maar we zijn hoopvol dat wij binnenkort ons leven weer op de rails kunnen zetten na een moeilijke tijd.”

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.