Crowdsuing: rechtszaken bekostigen via crowdfunding

Er is een nieuwe manier om rechtszaken te kunnen bekostigen: Crowdsuing.nl. Dit crowdfundingplatform verzamelt donaties van burgers om op die manier maatschappelijk relevante rechtszaken te kunnen voeren. Samen sta je sterk is het idee.
 
Volgens advocaten geen gekke gedachte in tijden van voortschrijdende bezuinigingen en steeds hoger wordende griffierechten.
 
Dat meldt het Nederlandse juristenblad Mr.
 
Crowdsuing focust zich op het aan het licht brengen van onrechtmatig en oneerlijk gedrag van grote organisaties en hoopt daarmee dat gedrag op een positieve wijze te veranderen. Het platform is opgericht door Robbert Woltering (softwareconsultant), Rick Smets (architect)en Ronald Lenz (mediadeskundige) die zich ‘maatschappijkritische professionals’ noemen. Zij vinden dat grote organisaties en multinationals steeds meer de dienst uitmaken in onze samenleving. Woltering: “In de media wordt dagelijks melding gemaakt van situaties waarin heel grote organisaties misbruik maken van hun machtspositie. Denk bijvoorbeeld aan telecombedrijven of banken die opeens hun algemene voorwaarden veranderen. Ze zijn redelijk onaantastbaar geworden. Als individuele burger ben je daar niet tegen opgewassen. Een petitie haalt meestal ook niets uit. Bedrijven komen te makkelijk met slecht gedrag weg. Daar willen wij iets aan doen door mensen een stem te geven waar het volgens ons telt: in de rechtszaal.” 
 
Algemeen belang
Crowdsuing.nl is alleen bedoeld voor rechtszaken die voor iedereen van belang zijn of die een grote groep mensen treffen. Uitgesloten zijn individuele kwesties zoals echtscheidingen of burenruzies. Het moet dus gaan om een algemeen belang en bovendien moet de zaak juridisch haalbaar zijn. De initiatiefnemers zijn geen jurist en werken daarom samen met zes advocatenkantoren waaronder Teurlings & Ellens en Eisenmann & Ravestijn, beide gevestigd in Amsterdam. Een panel van advocaten beoordeelt of er sprake is van een algemeen belang en of de zaak kansrijk is. Indien beide vragen bevestigend worden beantwoord, wordt de zaak op de site geplaatst en opengesteld voor donaties. Doneren kan vanaf tien euro. Zes procent van de opbrengst gaat naar het platform zelf.
 
Als voldoende geld is opgehaald, zal een of meerdere van de betrokken advocaten de zaak behandelen. Hoeveel geld nodig is hangt af van de kwestie en het aantal uren dat de advocaat daarmee verwacht bezig te zijn. In overleg met hem maakt Crowdsuing een inschatting. Daarbij worden de proceskosten van de tegenpartij (voor het geval de zaak wordt verloren) en administratieve kosten opgeteld. Met de samenwerkende advocatenkantoren is een uurtarief van maximaal 250 euro afgesproken. Woltering verwacht voor de minst ingewikkelde rechtszaak circa 20.000 euro nodig te hebben. Hij benadrukt nog dat Crowdsuing niet vast aan bepaalde kantoren verbonden wil zijn. “We willen het juridische netwerk uitbreiden. Elke geïnteresseerde advocaat kan zich melden.”
 
Verdrukking
“Ik zie Crowdsuing als een nieuwe vorm van gefinancierde rechtsbijstand”, zegt advocaat Ronnie Eisenmann. “We zien dat de overheid zich noodgedwongen steeds verder terugtrekt. Het wordt steeds lastiger om gefinancierde rechtsbijstand te krijgen en de toegang tot de rechter wordt ook beperkter door hoger wordende griffierechten. Het halen van je recht komt meer en meer in de verdrukking. Crowdsuing kan in bepaalde gevallen een oplossing bieden. Ik denk dat zich daarvoor zeker wel tientallen zaken per jaar lenen.”
 
Advocaat Michiel Ellens sluit zich daarbij aan. “Door bezuinigingen wordt het soms moeilijker om rechtszaken te kunnen starten en dat zal de komende jaren toenemen. Daarnaast wordt de samenleving complexer en zien mensen zich soms geconfronteerd met grote partijen, waar tegen niet op te boksen is, of men durft dat niet aan. Of men laat het zitten omdat het belang relatief beperkt is. Maar voor veel mensen tezamen kan het een groot belang zijn en via Crowdsuing kan daar mogelijk dan wel tegen worden opgekomen. Wij als kantoor willen daar dan ook aan meewerken door op die manier die mensen een stem te geven en zaken door een rechter te laten toetsen.”
 
Campagne
Vanaf half september kan het publiek donaties storten. Een van de eerste Crowdsuing-zaken gaat over het verkopen van betaalgegevens door een bank. Er komt ook een zaak over misleidende labels op voedselproducten.
 
De grootste uitdaging voor de initiatiefnemers is het onder de aandacht brengen van Crowdsuing bij het publiek, vertelt Woltering. “In september starten we met een grote campagne. We gaan zorgen dat we op tv komen bij de bekende talkshows en programma’s en zullen veel van ons laten horen via virale marketing zoals Twitter en Facebook.”
 
Inmiddels zijn de drie oprichters ook al bezig om een Crowdsuingplatform in Amerika op poten te zetten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.