Rechtzaak SEU en Aqualectra vrijdag

WILLEMSTAD — Het geschil tussen de vakbond SEU en nutsbedrijf Aqualectra over betaling van de premie ziektekosten dient morgen in de rechtbank in Willemstad.
 
Dat bevestigt Aqualectra-directeur Darick Jonis desgevraagd tegenover de Amigoe.
 
Gisteren was er een korte werkonderbreking van tientallen werknemers, die vertegenwoordigd worden door de vakbond SEU. Voorzitter Errold Bishop zei dat de leden verbolgen waren over het feit het werknemersaandeel van de premie basisverzekering ziektekosten (bvz) op het salaris werd ingehouden.
 
Dit ondanks de op 1 januari dit jaar verlopen cao, die nog steeds geldig is omdat er geen nieuw cao is uitonderhandeld, stelt Bishop. Volgens hem is Aqualectra hierdoor verplicht alle kosten met betrekking tot de ziektekosten op zich te nemen.
 
Zolang er niet met de vakbond wordt onderhandeld en het tot een ander akkoord komt over de betaling van de premie ziektekosten, kan Aqualectra niet eenzijdig beslissen om inhouding te verrichten op het salaris van de werknemers, zegt Bishop.
 
Jonis bevestigt dat volgens de verlopen cao Aqualectra het werknemersaandeel van de SVB-premie (2,1 procent) voor alle werknemers betaalde. Ook voor werknemers die boven de premieloongrens van de SVB vielen werd de volledige premie betaald.
 
Maar enkele maanden geleden werd in het kader van de onderhandelingen om tot een nieuw cao te komen de landsbemiddelaar ingeschakeld. In dit kader heeft Aqualectra aangeven dat een nieuw akkoord over de bzv prioriteit geniet.
 
Jonis: “De afgelopen twee tot drie jaar heeft Aqualectra in totaal 250 miljoen verlies geleden. Het bedrijf kan niet langer bepaalde kosten dragen. De ziektekostenpremie is daar één van. Deze kosten worden doorberekend in de tarieven voor water en elektriciteit. Dus het is de gehele gemeenschap die hiervoor opdraait.”
 
Met de twee andere vakbonden, STK en STKO, is wel een akkoord bereikt over de invoering van de bvz, zegt Jonis. “Ze zijn ermee akkoord gegaan dat de werknemers zelf het werknemersdeel van 3 procent betalen. “De kosten van 1 gulden per receptregel heeft Aqualectra wel op zich genomen als overgangsmaatregel. Het gaat per jaar om ongeveer 33.000 receptregels”, aldus Jonis.
 
Maar tijdens de onderhandelingen liepen, volgens Jonis, vertegenwoordigers van SEU telkens weg als het onderwerp bvz op tafel kwam. Hij ziet dit dan ook als een strategie van de vakbond om opzettelijk niet tot een akkoord te komen.
 
In deze zaak wordt Aqualectra vertegenwoordigd door Lizanne Asjes van Asjes l Carrega, terwijl Olga Saleh Kroswezski van Saleh- Kostrzewski Legal Counsels de belangen van SEU behartigt.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.