Loonsverhoging voor Caribische ambtenaren

BES ISLANDS - Rijksambtenaren op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba krijgen een salarisverhoging. Gemiddeld gaat het personeel er 3,25 procent op vooruit in 2013. Daarna loopt dat gemiddeld structureel op tot 6,5 procent.
 
DEN HAAG - Rijksambtenaren op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba krijgen een salarisverhoging. Gemiddeld gaat het personeel er 3,25 procent op vooruit in 2013. Daarna loopt dat gemiddeld structureel op tot 6,5 procent.
 
Dat is de uitkomst van het akkoord tussen de vakbonden en de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) over de arbeidsvoorwaarden 2013-2014.
 
Bijzondere gemeenten
Na het geven van de status van bijzondere gemeenten aan Bonaire, Sint-Eustatius en Saba in 2010 bleek dat de verschillen in rechtspositie van het overheidspersoneel binnen Caribisch Nederland, voor zover niet logisch en verklaarbaar, groot waren. Na anderhalf jaar onderhandelen is een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord tot stand gekomen waarin de harmonisatie is geregeld. Het akkoord heeft een looptijd van 1 januari 2013 tot en met eind dit jaar. In principe gelden de afspraken voor het personeel dat op of vanaf 15 augustus 2014 in dienst is van de rijksoverheid op de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.
 
Harmonisatie salarisgebouw
Met het akkoord wordt een harmonisatie van de salarisgebouwen van alle rijksambtenaren bewerkstelligd. Er is voor gezorgd dat het huidige personeel er niet op achteruitgaat. Als gevolg van de verschillende uitgangsposities lopen wel de inkomenseffecten van de harmonisatie uiteen. Gemiddeld gaat het personeel er 3,25 procent op vooruit in 2013. Dat loopt gemiddeld structureel op tot 6,5 procent.
 
Verbetering van het inkomen
Aanvullend op de harmonisatie zijn er andere afspraken gemaakt die eveneens een verbetering van het inkomen tot gevolg hebben. Zo wordt de jaarlijkse periodieke verhoging van 1 januari 2014 eenmalig met een half jaar vervroegd. De eindejaarsuitkering 2013 wordt met terugwerkende kracht structureel verhoogd met 250 dollar en alle salarissen worden structureel verhoogd met half procent per 1 januari 2014.
Alle ambtenaren met een fulltime dienstverband, die op 1 juli 2013 in dienst waren, ontvangen bovendien een eenmalige harmonisatie-uitkering van 300 dollar. Voor parttime dienstverbanden wordt naar rato een harmonisatie-uitkering verstrekt.
 
De opbouw voor de vakantie-uitkering wordt ingaande 1 juli 2013 met een half procent verhoogd tot 8 procent. Verder is afgesproken dat ambtenaren, die volgens de beoordeling over het jaar 2013 naar behoren functioneren, een eenmalige uitkering te verstrekken van 100 dollar bruto.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.