Curacaose Raad van Advies: Wet Veiligheidsonderzoeken niet af

WILOLEMSTAD - De Raad van Advies (RvA) mist in het nieuwe Landsbesluit aanwijzing vertrouwensfuncties en veiligheidsonderzoeken een goede voorlichting voor personen die als vertrouwenspersoon worden of zijn aangewezen omdat het landsbesluit ‘ingrijpende gevolgen’ voor hen kan hebben.
 
Bovendien ontbreekt volgens de RvA flankerend beleid waar het gaat om de consequenties van veiligheidsonderzoeken.
 
,,De raad spreekt het vertrouwen uit dat de overheid rekening zal houden met de belangen van toekomstige vertrouwensfunctionarissen. Aan vertrouwensfuncties hangen risico’s op persoonlijk en professioneel gebied. Een goede voorlichting ten behoeve van deze personen door de werkgever acht de raad dan ook heel belangrijk.
 
De raad heeft uit het ontwerplandsbesluit en de nota van toelichting niet kunnen opmaken op welke wijze de huidige vertrouwensfunctionarissen op de hoogte zullen worden gesteld van de, soms ingrijpende, gevolgen van dit landsbesluit. De raad adviseert de regering om alvorens het landsbesluit vast te stellen deze belanghebbenden te informeren”, zo staat in het onlangs uitgebrachte advies.
 
Daarnaast mist de Raad van Advies in de nota van toelichting het gedeelte van flankerend beleid. De RvA: ,,Naar de mening van de raad dient de regering inzichtelijk te maken op welke wijze in de praktijk omgegaan zal worden met veiligheidsonderzoeken en de consequenties hiervan. Het is de raad opgevallen dat andere landen van het Koninkrijk, met name Nederland en Sint Maarten, de nodige beleidsregels met betrekking tot veiligheidsonderzoeken hebben vastgesteld. De raad adviseert de regering om alvorens over te gaan tot het aanwijzen van vertrouwensfuncties, noodzakelijk beleid vast te stellen en bekend te maken.”
 
Tot slot zou de raad een indeling in categorieën willen maken. Er wordt te veel in algemene termen gesproken. ,,Ter illustratie brengt de raad naar voren dat het veiligheidsonderzoek ten aanzien van een chauffeur van een minister van een ander gewicht zou dienen te zijn dan dat van een secretaris-generaal. Bij het indelen van vertrouwensfuncties in categorieën dient het beginsel van de proportionaliteit in acht genomen te worden. De zwaarte van het onderzoek moet overeenkomen met de schade die de vertrouwensfunctionaris aan de nationale veiligheid kan toebrengen”, aldus de RvA.
 
 
(Bron: Antilliaans Dagblad)
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.