Samenwerking OM Sint Maarten en OM Curaçao in onderzoek Accordion

WILLEMSTAD / PHILIPSBURG- In het onderzoek “Accordion” is er tussen het OM Curacao en OM Sint Maarten grondig onderzoek gedaan naar de mogelijke betrokkenheid van douanemensen en airportmedewerkers in beide landen.
 
Dit is bewerkstelligd, in tegenstelling tot andere berichtgeving, juist dankzij een intensieve samenwerking tussen de beide OM’s.
 
Het onderzoek heeft tot op dit moment slechts betrokkenheid van twee Sint Maartense douanebeambten bij de invoer van de parij van 268 kg cocoaine aan het licht gebracht. 
 
De, in een blog, aangehaalde 'citaten' van medewerkers van het OM Sint Maarten en OM Curacao dat betrokkenheid van anderen dan veroordeelde niet is meegenomen in het onderzoek (vanwege "personeelstekort") en dat het OM Curacao niet op de hoogte was van het onderzoek Accordion, berusten niet op de werkelijkheid. De feitelijke gang van zaken is geheel anders.
 
De Officier van Justitie (OvJ) heeft bij requisitoir aangegeven dat de samenwerking tussen verschillende (totnogtoe bekend geworden) betrokkenen bij de in- en uitvoer van deze partij gekwalificeerd kan worden als 'criminele organisatie'. 
 
Dat er door de betrokkenen in het verleden al een of meerdere partijen zijn getransporteerd, daarvan is niet gebleken. De samenwerking kwam immers pas aan het licht bij de laatste partij. 
 
Het Gerecht heeft geoordeeld dat een samenwerking voor 1 partij onvoldoende is om te spreken van het (voor een criminele organisatie) juridische vereiste van 'duurzaamheid'. 
 
Het OM Sint Maarten beraadt zich momenteel op een eventueel hoger beroep op dit punt. 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.