Angst leidt tot anonieme klacht tegen politiechef Bonaire

KRALENDIJK – Er heerst een enorme angstcultuur binnen het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN). Politieagenten zijn bang voor represailles en durven zich slechts anoniem te uiten, verklaart voorzitter van de politievakbond Charles Mercelina.
 
Een groeiende ontevredenheid binnen het korps heeft korpschef Hildegard Buitink in serieuze verlegenheid gebracht.
 
Anonieme brief
De lokale radiostation Radio Digital kreeg een anonieme brief in de brievenbus die voor veel beroering zorgde. Radio Digital las de brief integraal op in de uitzending, waarna alle alarmbellen gingen rinkelen. Buitink riep de politievakbond op voor een spoedoverleg en vanavond sprak de bond met haar leden over de heersende onvrede.
 
Zware kritiek
In de anonieme brief met de titel ‘Exodus’ krijgt Buitink die al ruim een jaar korpschef is, zware kritiek. Er wordt gesproken van gebrek aan respect en vertrouwen. Haar wordt verweten geen kennis hebben van de Bonairiaanse cultuur. Ook is Buitink onbeleefd en heeft zij gebrek aan visie voor de voortgang van het korps. De anonieme schrijver(s) stelt ook dat Buitink andere politieagenten – vooral Europese Nederlanders – voortrekt en zich onbeleefd gedraagt. Ook het gebrek aan kennis van de cultuur en Papiamentse taal bij de Europees-Nederlandse collega’s wordt aan de kaak gesteld.
 
Bang
Ook de angst onder de politie op Bonaire kwam aan bod. “Zodra ze ergens binnenkomt, is men bang voor haar. Dat komt door haar gedrag en slechte karakter. Je kan geen kritiek geven. Er zijn functionarissen die om die reden weg zijn. En er zijn nog velen op een zwarte lijst.” In de brief staat een verontrustende zin: “We hebben de indruk dat zij hiernaartoe is gestuurd om het politiekorps te verzwakken, zodat de Nederlanders het overnemen.”
 
Rook
Tot slot staat in de brief dat de Nationale Ombudsman, gezaghebber Edison Rijna en de eilandsraad benaderd zullen worden. “We vragen Buitink om ontslag te nemen.” De politievakbond kan niet zeggen of de brief uit politiekringen komt. “We weten het simpelweg niet. Maar degenen die het hebben geschreven, zijn wel goed op de hoogte van wat speelt.” Mercelina stelt wel dat ‘waar rook is, is vuur’. “De bal moet teruggerold worden naar Buitink. Zij moet weten hoe zij zich heeft gedragen en haar eigen gedrag analyseren. Als wat gezegd wordt niet zo is, dan moet ze zich verdedigen.”
 
Angscultuur
De angstcultuur onder zijn politie is zo erg dat de ongeveer vijftig aanwezige politieagenten tijdens de spoedbijeenkomst met de vakbond zich niet durfden te uiten. Mercelina: “ We hebben gevraagd of zij achter die brief staan of niet. Niemand wilde openlijk praten. Pas toen zij anoniem hun grieven op een A4’tje konden schrijven, kwam men los.” De bond gaat al de klachten inventariseren.
 
Communicatie
Mercelina is over één ding stellig. De angstcultuur bij de politie moet verdwijnen. “De angst is niet gezond. De politie moet zich gaan uiten en niet slechts anoniem. We moeten de feiten aanhoren, om ze aan te pakken. De communicatie is essentieel, ook van de kant van de korpsleiding. We moeten samen deze problemen aanpakken en oplossen.” Buitink is intern in beraad en kan nog geen commentaar geven.
 
 
 
Buitink: ‘Professionalisering politie gaat niet zonder slag of stoot’
 
11 september 2014
 
KRALENDIJK – Korpschef Hildegard Buitink neemt de kritiek op haar persoon serieus en gaat die bespreken met het politiepersoneel. Buitink reageert schriftelijk op de ernstige beschuldigingen geuit in een anonieme brief.
 
De beschuldigingen gaan over haar gedrag, werkwijze, visie en kennis van de Bonairiaanse cultuur en taal. De brief spreekt van verdeeldheid tussen de lokale en de Nederlands-Europese politieagenten. De politievakbond NAPB stelt dat er een angstcultuur heerst onder de politie, waardoor zij niet openlijk kritiek durven te uiten.
 
Tijd
 
Buitink zegt dat ‘de afgelopen periode veel is gebeurd en dat zichtbare resultaten in de strijd tegen de criminaliteit zijn geboekt’. “Het korps maakt een professionalisering door. Dat gaat niet zonder slag of stoot en dat kost tijd”, verklaart Buitink. “De kritiek wordt besproken met het personeel.”
 
Represailles
 
In de korte reactie wordt niet aangegeven wat er allemaal is gebeurd de afgelopen tijd. Ook het proces van professionalisering en de moeilijkheden worden niet nader verklaard door Buitink. Vooral de lokale politieagenten geven aan bang te zijn voor represailles en willen anoniem blijven. Buitink stelt dat ‘open en transparant over de kritiek gesproken moeten worden’. “Zo wordt het korps sterker.” Er wordt niet duidelijk gemaakt hoe de openheid en transparantie in combinatie met de angstcultuur in het korps bereikt zullen worden.
 
(Bron: NTR Caribisch Netwerk)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.