Internationale Financiƫle Sector vecht zich terug in de markt

WILLEMSTAD - Op vrijdag 19 september organiseerde de Curacao International Financial Services Association (CIFA) een seminar in het Marriott Hotel. Onderwerp was de produktontwikkeling binnen de internationale financiele sector.
 
In vervolg op het seminar dat CIFA eerder dit jaar organiseerde, werd deze keer een analyse gegeven van bepaalde markten en produkten, en werden aanbevelingen gedaan voor de toekomst. Getuige de opkomst -- het seminar was uitverkocht -- bestaat er grote belangstelling voor dit onderwerp.
 
Aanwezig waren niet alleen mensen uit de private sector maar ook veel vertegenwoordigers van de overheid. Minister Jose Jardim van Financiën sprak het openingswoord en ook Statenvoorzitter Mike Franco was prominent aanwezig. Verder waren ondermeer statenleden Armin Konket en Sherwin Leonora, Directeur Buitenlandse Betrekkingen Arthur Kibbelaar en Consul Generaal van de Verenigde Staten James Moore aanwezig.
 
Directe aanleiding van de bijeenkomst was het initiatief van Minister Jardim, vorig jaar, voor het vormen van adviescommissies voor een aantal deelonderwerpen binnen de financiele sector. Inmiddels heeft elk van deze 
commissies haar rapport en aanbevelingen ingediend. Het seminar afgelopen vrijdag was het sluitstuk van deze adviesronde: de presentatie van bevindingen van deze adviescommissies. 
 
CIFA voorzittter Anuschka Cova benadrukte in haar welkomswoord dat produktontwikkeling slechts een van de gebieden is waar CIFA zich op concentreert. Daarnaast zijn dat de faciliterende wet- en regelgeving, 
infrastructuur en promotie. Deze promotie zal zich met name richten op het product "Curacao" als geheel, en zal in nauwe samenwerking gebeuren met Curacao International Financial Center (CIFC), een private public partnership tussen de sector, overheid en andere stakeholders.
 
Minister Jardim opende de bijeenkomst met een korte inleiding, waarbij hij de noodzaak aangaf voor partnership met de particuliere sector. De “sector” opereert zelf in de markt, en weet als geen ander waar internationaal behoefte aan bestaat. De overheid zal, waar mogelijk, proberen die behoeftes te faciliteren.
 
Vervolgens kwamen de vertegenwoordigers van de verschillende adviescommissie aan het woord: Eric Andersen over beleggingsfondsen, Rob Ellis over de Segregated Cell Company, Michiel Noordhoek en Ton van 
Doremalen over intellectueel eigendom, Dinesh Mishre over luchtvaart en Peter Govers over de scheepvaart. 
 
Statenlid, Alex Rosaria, sloot het seminar positief af door zijn steun te betuigen aan het initiatief en een update te geven over de nieuwe investeerdersvergunning die er zeer binnenkort aankomt.
 
Algemene conclusie van de sprekers was dat met een aantal gerichte aanpassingen van de wetgeving en nog meer samenwerking met de overheid en stakeholders, het produkt “Curacao” veel beter aansluit bij datgene waar de markt behoefte aan heeft. Ook het afsluiten van meer belastingverdragen werd als een prioriteit gezien, al werd onderkend dat de mogelijkheden van het Ministerie van Financien niet onbeperkt zijn. 
 
Opvallend is de economische impact die de voorgestelde verbeteringen volgens de sprekers zullen hebben op de directe en indirecte werkgelegenheid en de deviezeninkomsten van Curacao. Als alles gaat volgens plan is deze impact vergelijkbaar met een aantal grote hotels; honderden extra arbeidsplaatsen en honderden miljoenen extra omzet. 
 
Verder kan de promotie van het eiland veel beter. Als bedrijven uit de internationale financiele sector individueel en als bedrijf participeren in conferenties dan heeft dat minder veel minder impact dan wanneer de bedrijven zich samen als Curacao presenteren. 
 
Met dit seminar is de inventarisatieronde afgerond. Nu is het zaak om de aanbevelingen te implementeren en de gestelde prioriteiten op te volgen. Dit moet ervoor zorgen dat Curacao de benodigde inhaalslag maakt. 
 
Vervolgens, en dit is nog veel belangrijker, zal Curacao zich weer als industry leader op de kaart moeten zetten door middel van het ontwikkelen en in de markt zetten van nieuwe en innovatieve producten; produkten die echt een concurrentievoordeel creëren ten opzichte van andere landen Deze ontwikkelingen zullen altijd ondersteund moeten worden door een sterke marketing campagne, waarin Curacao centraal staat als merk, en waarin een consistente en duidelijke boodschap wordt uitgedragen. 
 
Het is van groot belang dat tijdens het seminar wederom is gebleken dat de overheid en de particuliere sector op een lijn zitten, en beide doordrongen zijn van de urgentie van de voorgestelde wijzigingen en plannen.
 
Over CIFA
 
De Internationale Financiële Sector is een belangrijke economische pijler. De sector is goed voor 8-10% van de Curaçaose economie en is een belangrijke inkomstenbron van buitenlandse deviezen voor Curaçao. Als belangenorganisatie van de internationale financiële sector fungeert CIFA (Curaçao International Financial Services Association) als klankbord voor de overheid, toezichthouders en monetaire autoriteiten en CIFA adviseert de overheid, toezichthouders en monetaire autoriteiten over aangelegenheden die betrekking hebben op de internationale financiële dienstverlening. CIFA vertegenwoordigd als belangenorganisatie 91 bedrijven welke actief zijn in de internationale financiële sector. CIFA zet zich in voor de verdere ontwikkeling van deze belangrijke sector voor het land. De visie van CIFA is om Curaçao uit te laten groeien tot de toegangspoort naar keuze voor investeringsstromen van en naar Latijns Amerika. Bovendien initieert en steunt CIFA de ontwikkeling van nieuwe concepten, producten en diensten door nieuwe state-of-the-art wet- en regelgeving (fiscaal, onderneming en compliance) actief te promoten.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.