RvA buigt zich over evaluatiecommissie

WILLEMSTAD — Er bestaat nog steeds een patstelling binnen de coalitie over de te volgen procedure met betrekking tot de evaluatie van de justitiële consensusrijkswetten.
 
Daarom zal de Raad van Advies worden gevraagd om binnen twee weken met een advies te komen zodat de coalitiepartners hopelijk de knoop kunnen doorhakken.
 
Nadat bekend werd dat minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) al enkele maanden geleden Raymond Begina naar voren heeft geschoven als voorzitter van de evaluatiecommissie en tevens heeft aangegeven oud-premier Suzanne Camelia-Römer voor te zullen dragen als lid, startte een discussie binnen de coalitie over niet alleen de gevolgde procedure maar over de persoon Camelia-Römer en of zij de juiste persoon was om de vier justitiële consensus-Rijkswetten te evalueren aangezien zij ook betrokken was bij de opstelling van deze wetten.
 
Vandaag hebben de leiders van de coalitiepartners weer hierover vergaderd nadat vorige week werd verzocht om eerst alle relevante documenten over de instelling van de evaluatiecommissie te krijgen. Vandaag bleek dat er twee adviezen zijn over de interpretatie van de evaluatie van de consensus-Rijkswetten.
 
In de wetstekst wordt gesproken over zowel ‘de ministers’ als over ‘de landen’. De Directie Wetgeving en Juridische Zaken heeft hier advies over gegeven en stelt dat het aan de Raad van Ministers is om de voorstellen te doen aan de Koninkrijksministerraad over wie in de evaluatiecommissie te benoemen. Minister Navarro beschikt echter over een ander advies waarin wordt gesteld dat de minister van Justitie het bevoegd gezag is.
 
Daarom hebben de politieke leiders besloten om de Raad van Advies als het onafhankelijke Hoge College van Staat om advies te vragen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.