Grote bezwaren Surinaams parlement tegen wetsontwerp Constitutioneel Hof

PARAMARIBO – Het concept ‘Wet Constitutioneel Hof’ zal drastische wijzigingen ondergaan. De fractieleiders Ricardo Panka (Mega Combinatie) en Radjkoemar Randjietsingh (Nieuw Front) komen met voorstellen.
 
Panka is voorzitter en zijn collega-lid van de commissie van rapporteurs, die intussen haar pre-advies af heeft en klaar is voor de openbare behandeling.
 
“Ongrondwettelijk” noemt Randjietsingh artikel 32 in het concept. Daarin wordt de rechter opgedragen een prejudiciële vraag aan het hof te stellen wanneer een oordeel gegeven moet worden over de strijdigheid van een wet met grondrechten die in de Grondwet genoemd worden. Een prejudiciële vraag is een rechtsvraag van een rechter aan een hoger gerecht over de uitleg van een rechtsregel. Het Constitutioneel Hof mag volgens Randjietsingh nooit op de stoel van de rechterlijke macht zitten maar slechts wetsregels toetsen.
 
“Dit artikel is de zware boy in het concept waarbij de oppositie zegt dat de macht van de gewone rechter in geding komt. We hebben een oplossing daarvoor”, reageert Panka. Wat die oplossing is wil hij nu niet aangeven en verwijst naar de openbare behandeling waar hij als voorzitter van de commissie van rapporteurs met concrete voorstellen zal komen. Panka verwacht dat het wetsontwerp nog dit jaar op de openbare agenda komt en dat het Constitutioneel Hof nog vóór de verkiezingen van 25 mei 2015 operationeel zal zijn.
 
Randjietsingh zegt dat in het wetsontwerp staat dat de leden van het hof bij gewone meerderheid van 26 stemmen door De Nationale Assemblee worden gekozen. “Gaan we het hof tot een politiek orgaan maken, alleen om de 8 Decemberzaak en de meerderheid te laten beslissen wie de voorzitter en leden worden?” Ook hierover zal Randjietsingh kritische vragen stellen.
 
Bron: de Ware Tijd, Suriname

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.