RvM akkoord met oprichting oliebedrijf

WILLEMSTAD — De Raad van Ministers (RvM) is deze week akkoord gegaan met de oprichting van de overheids-nv die belast zal worden met de exploratie van olie en aardgas in de Curaçaose wateren.
 
Dit heeft premier Ivar Asjes (PS) tegenover de Amigoe bevestigd.
 
“Het advies van toezichthouder Corporate Governance, de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) is binnen en er is groen licht”, zegt Asjes.
 
In de week van 27 oktober hoopt de minister-president dat het zover is dat ten overstaan van de notaris de oprichting van de nv kan plaatsvinden.
 
De oprichting van de overheids-nv staat vermeld in de Petroleumlandsverordening, of de landsverordening houdende regels ten aanzien van het onderzoek naar en de winning van petroleum in de wateren rondom Curaçao, alsmede in de basis daarvan, zoals de wet officieel heet.
 
Een lokale expert die ook Aruba heeft geholpen met het oprichten van zijn nv helpt ook Curaçao in deze. Hij heeft het businessplan en de profielschets van de werknemers geschreven, aldus Asjes.
 
Het proces van de oprichting van de nv en het accorderen van de Petroleumlandsverordening loopt parallel. De overheid heeft het advies van de Raad van Advies (RvA) op de petroleumwet binnen en moet een aantal aanpassingen doorvoeren. Daarna gaat de wet terug naar de Raad van Advies en als dat tweede advies binnen is zal de wet, hopelijk voor het eind van het jaar, naar de Staten worden gestuurd.
 
In de Petroleumlandsverordening is opgenomen dat voor de opsporing en winning van petroleum in de Curaçaose territoriale wateren, een overheidsmaatschappij wordt opgericht. De Petroleum Landsverordening staat toe dat deze overheidsmaatschappij overeenkomsten met derden aangaat, indien en voor zover zij dit noodzakelijk acht.
 
De premier geeft aan dat als de wet eenmaal goedgekeurd is, Curaçao zal kunnen gaan toewerken naar het oprichten van een mogelijke extra pilaar voor de lokale economie. Hij benadrukte dat bij de implementatie van de wet gebruik zal worden gemaakt van openbare aanbestedingen.
 
“Een aantal bedrijven heeft al interesse getoond. Ik ben echter niet in een apart kamertje met ze gaan praten. Ik heb ze afgehouden en via een openbare aanbesteding zal een contract worden gesloten met de beste kandidaat met het beste voorstel in het belang van Curaçao.”
 
In de Petroleumlandsverordening is verder opgenomen dat de mogelijke toekomstige winst die Curaçao zal verkrijgen uit de winning van petroleum, in een fonds zal worden gestort dat als doel heeft om bij te dragen aan de sociaal-economische ontwikkeling van het eiland.
 
Op Aruba is men al zover dat over is gegaan tot de tweede exploratiefase naar de aanwezigheid van gas of olie in de Arubaanse wateren, laat Asjes weten. Mocht het op Curaçao zover komen dat er tot gaswinning of oliewinning wordt overgegaan, dan zal de binnenkort op te richten nv als toezichthouder een oogje in het zeil blijven houden bij de uitvoering van de werkzaamheden conform het afgesloten contract.
 
“Net zoals bijvoorbeeld de Refineria di Kòrsou toezicht houdt op het contract met Venezuela voor de exploitatie van de raffinaderij en de Curaçao Airport Holding dat doet met het contract met de Curaçao Airport Partners voor het beheer van de luchthaven.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.