Strafrechtelijk onderzoek Buncamper-Molanus afgerond

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek tegen voormalig minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid, Maria Buncamper-Molanus en haar echtgenoot Claudius Buncamper afgerond.
 
Dat het onderzoek zich heeft geconcentreerd op witwaspraktijken wilde persofficier Tineke Kamps niet bevestigen. “De rechter-commissaris is op de hoogte gesteld. Het OM zal voor 1 december een vervolgingsbeslissing nemen,” aldus Kamps.
 
Op 5 augustus gaf de rechter-commissaris het OM de tijd tot 6 november om het onderzoek af te ronden: die deadline is nu gehaald.
 
Buncamper-Molanus stond op de lijst van Theo Heyliger's Verenigde Volkspartij (UP) bij de verkiezingen. Ze miste net een parlementszetel, maar ze zal vrijwel zeker een zetel krijgen zodra het nieuwe kabinet is ingezworen. Voor de verkiezingen ging Buncamper-Molanus naar de rechter in een poging een strafrechterlijk onderzoek te voorkomen.
 
In december 2010 meldde het lokale ochtendblad Today dat Buncamper-Molanus en haar echtgenoot in 2008 de economische eigendom van een stuk erfpachtgrond voor $3 miljoen verkochten aan het bedrijf Eco Green NV. De minister – destijds lid van het bestuurscollege – had de grond acht maanden eerder in erfpacht verkregen tegen een jaarlijkse canon van $10,000.
 
Notaris Francis Gijsbertha maakte een akte op van de transactie waarin staat dat Eco Green $1.6 miljoen betaalde bij tekening en dat de rest in 90 maandelijkse termijnen zou worden voldaan.
 
Toen Buncamper-Molanus onder zware politieke druk aftrad op 23 december 2010, beweerde zij in het parlement dat er bij de transactie geen geld van eigenaar was veranderd. Oppositieleider William Marlin zei destijds dat de zaak riekte naar witwassen.
 
Caribisch Netwerk

Curacao Immigration card goes fully digital

WILLEMSTAD – The Curaçao Tourist Board (CTB) is collaborating with the Government of Curaçao and Curaçao International Airport to switch fully to an online immigration card in a continuing effort to simplify travel to Curaçao.

Motion to transfer management law enforcement to The Hague

THE HAGUE–Separating management of and authority for of law enforcement in St. Maarten, and seeing if the Netherlands could take over this task for a period of five years to strengthen this sector, was the essence of a motion filed by Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Chris van Dam of the Christian Democratic Party CDA during the handling of the draft 2020 budget for Kingdom Relations in the Second Chamber last week Thursday.

Balie vestiging CuraƧao weer normaal geopend

WILLEMSTAD - De balie (Front Office) van de vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is vandaag weer op de normale tijden bereikbaar. De administratie afdeling (Back Office) is vanaf 13:00 uur weer beschikbaar.