Dutch Public Prosecutor investigates possible abuses in appeal

The Dutch National Police Internal Investigations Department is starting an investigation by order of the Public Prosecutor in Leeuwarden into possible abuse in the filing of appeal. This was announced by the Public Prosecutor last friday. Data of acts for the registration of appeal could possibly have been forged by the Registry of the Court in Leeuwarden. The matter came out through a sentence of the Court in Leeuwarden last week. It appeared that a date of an appeal had been adjusted, so that it would still be within the set time.

OM: onderzoek mogelijk misstanden indienen hoger beroep

De Rijksrecherche stelt in opdracht van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden een onderzoek in naar mogelijke misstanden bij het instellen van hoger beroep. Dat maakte het OM vrijdag bekend.

Data van aktes voor het aantekenen van hoger beroep zouden mogelijk zijn vervalst door de griffie van de rechtbank in Leeuwarden. De kwestie is aan het licht gekomen door een uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden afgelopen week. Daaruit blijkt dat een datum van een verzoek tot hoger beroep is aangepast, zodat deze nog binnen de termijn viel.

Het aantekenen van hoger beroep moet binnen veertien dagen na een uitspraak plaatsvinden. Dat geldt voor zowel veroordeelden als het OM. Volgens advocaat Wim Anker tekenen zijn cliënten meestal op het allerlaatste moment hoger beroep aan, zodat ze zeker weten dat het OM dan zelf niet meer in hoger beroep kan gaan.

Mogelijk komen deze praktijken niet alleen in Leeuwarden voor. "Dit is een werkwijze van het OM waarvan strafrechtadvocaten in het hele land al langer vermoeden dat deze werd toegepast'', aldus Anker. "Dit is zeer ernstig en daarom vind ik dat de top van het OM een landelijk onderzoek moet instellen.''

Persofficier van justitie Henk Mous zegt dat het OM zo snel mogelijk onderzocht wil hebben wat er precies aan de hand is. "Daarom hebben we de Rijksrecherche gevraagd de misstanden nader te onderzoeken. Die kan een onafhankelijk onderzoek doen.''

Advocaat Peter Plasman bevestigt de uitlatingen van Anker. "Als ik om tien seconden voor vijf op de laatste dag hoger beroep aanteken dan constateer ik soms dat het OM toch nog na mij óók in hoger beroep is gegaan. Terwijl dat dus niet meer had gekund.'' Plasman vindt dat griffies zich beter aan de regels moeten houden.

Hij vindt dat de griffies duidelijk moeten zeggen dat ze dicht zijn en dan geen verzoeken tot hoger beroep moeten aannemen. "Anders moet je instellen dat indien de ene partij in hoger beroep gaat, de andere partij altijd dan ook nog eens in hoger beroep moet gaan.''

(Source: Magazine Mr. / Advocatie.nl)

February 2, 2009

 

 

 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.