Premier: zowel SAC als SMAC nog geen vergunning

ORANJESTAD — De rechtszaak die Stichting Arubaans Carnaval (SAC) tegen premier Mike Eman (AVP) heeft aangespannen omdat hij volgens hen onterecht een vergunning voor de carnavalsorganisatie aan Stichting Maneho di Aruba su Carnava (SMAC) heeft verleend, werd vanmorgen uitgesteld.
 
“De premier stelt namelijk opeens dat er nog helemaal geen vergunningen aan de SMAC zijn afgegeven om het 61e carnaval te mogen organiseren.”
 
Op papier is nog niet bepaald wie de 61e editie van carnaval gaat organiseren. SAC heeft geen vergunning, SMAC is de vergunning beloofd mits ze aan twee voorwaarden voldoen. “SAC zal dinsdag een extra zaak aanspannen om de premier te dwingen een beslissing te nemen over hun vergunningsaanvraag. Het verhaal is nog lang niet afgelopen.” Dat zegt advocaat Jonathan Steward, die de SAC vertegenwoordigt, vanmorgen in een gesprek met Amigoe. SAC spande een zaak aan tegen de premier omdat hij de organisatie nog steeds geen vergunning heeft verleend om het 61e carnaval dit jaar te organiseren. Op haar vergunningsaanvragen wordt zomaar ‘even geen beslissing genomen’, terwijl de net nieuw opgerichte SMAC, die volgens hem uit het niets uit de grond is gestampt, binnen de kortste tijd alle vergunningen zegt te krijgen om het Carnaval 61 te mogen organiseren, zo legt Steward uit.
 
Geen vergunning
 
Terwijl alle voorbereidingen voor de aangespannen zaak zijn getroffen, krijgt de advocaat gistermiddag ineens een brief, ondertekend door de premier, waarop staat dat zowel SMAC en SAC nog geen vergunning hebben om het carnavalsfeest te organiseren. Deze wending zorgt voor veel woede en onbegrip aan de kant van SAC. “Deze brief van de premier staat in schril contrast met wat hij eerder heeft gesteld”, zo zegt Steward. “De premier maakt zwaar misbruik van het recht.” De advocaat voorspelt: De premier zal tot het laatste moment volharden dat er geen vergunningen zijn afgegeven aan de SMAC, om deze net een dag voor een carnavalsactiviteit af te geven. Door deze handelwijze maakt de premier het onmogelijk voor SAC om rechtsmiddelen aan te wenden waarmee het hele bestuursrecht illusoir wordt gemaakt.” Steward licht dit toe: “Het behandelen van een bestuurszaak duurt pakweg drie weken en dan is de te organiseren carnavalsactiviteit inmiddels allang achter de rug. Dit mag absoluut niet goedgekeurd worden.”
 
Voorwaarden
 
In de brief van premier Mike Eman over de te verstrekken vergunningen, staat te lezen dat noch aan SAC, noch aan SMAC vergunning is verleend voor de carnavalsactiviteiten van 2014/2015, met uitzondering voor de activiteiten op 11 november. Wel is aan SMAC de toezegging gedaan dat hen de vergunning zal worden verleend onder twee voorwaarden.
 
De eerste voorwaarde waaraan SMAC moet voldoen is haar statuten zodanig inrichten dat de participatie van carnavalgroeperingen en muzikanten wordt gewaarborgd. Ook moeten er in de Raad van Toezicht van de carnavalsorganisatie vertegenwoordigers plaatsnemen van Aruba Tourism Authority (ATA), Aruba Trade and Industry Assocation, Ministerie van Cultuur, Korps Politie Aruba (KPA) en er moet een onafhankelijk lid worden benoemd in een raad die belast is met toezicht op het bestuur. Als tweede voorwaarde stelt de premier dat de financiële administratie transparant moet zijn en dat hier toezicht op wordt gehouden. Als Amigoe vandaag belt met SMAC-bestuurslid Shannon Henriquez met de vraag of zij daadwerkelijk aan deze voorwaarden voldoen en dus een vergunning rond hebben, antwoordt zij dat zij dit nu niet met 100 procent zekerheid kan beamen. Wel bevestigt het bestuurslid dat er inderdaad een Raad van Toezicht is waarin elf mensen plaatsnemen. Het SMAC-bestuur bestaat uit zeven personen. Vanavond houdt het bestuur een vergadering.
 
Amigoe
 
 
SMAC wordt in deze zaak vertegenwoordigd door advocaat Jonathan Steward van advocatenkantoor Ecury & Partners in Aruba.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.