OAS beoordeelt amnestiewet Suriname

PARAMARIBO — De Nationale Assemblee (DNA) van Suriname zal zich internationaal moeten verantwoorden over de omstreden aanpassing van de Amnestiewet in april 2012 die geleid heeft tot schorsing van het 8 Decemberproces.
 
Dat meldt de Ware Tijd.
 
De Mensenrechten Commissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft deze zaak vorige week op de agenda geplaatst naar aanleiding van de klacht die door de Surinaamse mensenrechten organisatie, Allied Collective (AC), in 2012 is ingediend.
 
“Hiermee is het duidelijk dat het parlement geen ongelimiteerde bevoegdheden heeft. Degenen die getekend hebben voor de Amnestiewet zullen zich moeten verantwoorden voor de internationale gemeenschap”, laat AC-voorzitter Robert Hewitt door de krant optekenen.
 
Hoewel het de Staat Suriname is die formeel is aangeklaagd, zal de DNA, in het bijzonder de volksvertegenwoordigers die voor de wetsaanpassing hebben gestemd, volgens Hewitt zich moeten verantwoorden.
 
Hewitt wijst erop dat ondanks het opschorten van de grondwet door het militair regime in de jaren tachtig, Suriname toch gebonden was aan internationale regels. Hierdoor is opschorting van de grondwet, en daarmee belangrijke rechten van de mens, nietig. “En in het internationaal recht is amnestie voor misdaden tegen de mensheid niet mogelijk, en kunnen daders met terugwerking worden berecht”, legt Hewitt uit.
 
De OAS is ook gevraagd om het ontbreken van een Constitutioneel Hof, dat schending van de grondwet moet voorkomen, nader te bekijken.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.