Eerste stap naar dierenwetgeving op Curaçao gezet

WILLEMSTAD – Vier jaar geleden werden de eerste stappen gezet voor dierenwetgeving op Curaçao. Nu wordt de eerste initiatiefwet via coalitiepartij PAIS binnenkort aan het parlement aangeboden.
 
Na de invoering van de hondenwet op Aruba is dit de tweede mijlpaal van dit jaar voor voorzitter Mark Vos van de Stichting Dierenhulp .
 
Het wetsvoorstel bevat de basiselementen: verplichting om een (huis)dier eten te geven, te beschermen tegen de elementen en fysieke pijn. “We willen niet het vingertje wijzen van: u bent verkeerd bezig. Want de meeste dierenproblemen komen voort uit onwetendheid”, zegt Vos.
 
Er ontbreekt duidelijke wetgeving tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren. Daarom hebben Dierenhulp en de Curaçaose jurist Natalie Samson-Coffie zich pro deo ingezet om het wetsvoorstel in elkaar te zetten.
 
Vos weet dat dit nog maar het begin is. “Het is een fantastisch begin om verder op uit te bouwen." Vooral de uitvoering en handhaving van de wet moeten nog goed uitgewerkt worden. “Daar moet de politiek op Curaçao zijn verantwoordelijkheid in nemen.”
 
'Voldoende te leren'
Sinds vorige maand is een hondenwet van kracht op Aruba. “We zijn begonnen op Aruba, prachtig gidsland. Ook omdat Aruba al langer een zelfstandig land is, terwijl Curaçao en Sint Maarten dat pas sinds 10-10-'10 zijn.” Dierenhulp is ook al jaren actief op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, iets wat niet is veranderd sinds deze eilanden bijzondere gemeenten werden van Nederland. “Ook Nederland heeft nog voldoende te leren”, zegt Vos.
 
Bron: Caribischnetwerk.NTR
 
foto: Mark Vos (l), PAIS-voorman Alex Rosaria en jurist Natalie Samson-Coffie (r) met het wetsvoorstel | foto: Stichting Dierenhulp

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.