Wettelijke bescherming archeologische vindplaatsen komt

ORANJESTAD — De weg naar wettelijke bescherming van archeologische vindplaatsen is ingeslagen. Dat zegt Cultuur-minister Otmar Oduber (AVP), na een uitgebreid bezoek aan de twee archeologische vindplaatsen Ayo en Tanki Flip afgelopen week.
 
De wetenschappelijke afdeling van het National Archaeological Museum Aruba (Nama) organiseerde een VIP-tour waarbij de insteek was om het belang van de twee historische plekken aan te stippen. Onder leiding van een team specialisten trokken onder andere de minister, Aruba Bank bestuurslid Suzette de l’Isle en directeur van Stichting Monumentenfonds Aruba (SMFA), Anne Witsenburg, over het terrein van de archeologische sites Ayo en Tanki Flip. Archeologen Raymundo Dijkhoff, Harold Kelly en Aad Versteeg legden het belang van de culturele plekken uit en waarom ze zo nodig moeten worden opgenomen als beschermd monument. Als symbolische daad overhandigden zij de minister een document om wettelijke bescherming te bepleiten. Oduber beloofde daarop de weg naar wettelijke bescherming in te zetten en voegde daaraan toe dat hij recent in Nederland heeft gesproken met instellingen die kunnen helpen.
 
Volgende generatie
 
“Archeologie is niet iets wat enkel geweest is, het verdient een plaats in de toekomst voor de volgende generatie”, aldus de minister. Onlangs gingen Nama en de universiteit van Leiden een officiële samenwerking aan en werd er een intentieverklaring (MOU) hiervoor getekend door Corinne Hofman, hoogleraar archeologie van het Caribisch gebied aan de universiteit, en minister Oduber. De instellingen willen samenwerken op het gebied van wetenschap en cultuur. Hofman zet zich al jaren in voor de bescherming van het cultureel erfgoed en bedreigd bodemarchief van de Caribische eilanden. Haar doel is om het zelfbewustzijn en het historisch besef onder de huidige bevolking te vergroten. Ook hoofd van de wetenschappelijke afdeling van Nama, Raymundo Dijkhoff wees eerder in een interview met Amigoe op het belang van wettelijke bescherming van archeologische vindplaatsen. “Nu kan er iedere dag iets voorgoed vernield worden. Het betreft een deel van onze cultuurhistorie, onze identiteit. Als je niet weet waar je was, waar je bent en waar je naartoe gaat als land, ben je een land zonder ziel.”
 
Verloren gaan
 
Aruba kent een lijst met ruim 30 beschermde monumenten, allemaal gebouwen. “Directie Wetgeving en Juridische Zaken (DWJZ), Dienst Infrastructuur en Planning (DIP), Dienst Openbare Werken (DOW), het Monumentenbureau en Stichting Monumentenfonds Aruba (SMFA), het Ministerie van Infrastructuur en wij zijn samen bezig om de wetgeving omtrent monumenten op orde te krijgen en zo ons cultureel erfgoed veilig te stellen”, lichtte Dijkhoff toe. Het ondersteunen en faciliteren van de werkzaamheden ter bescherming van monumenten en het natuurlijke erfgoed op Aruba is een taak van het Monumentenbureau. Directeur Yvonne Webb-Kock liet eerder weten dat er op dit moment enkel overheidspanden beschermd worden en nog geen particuliere monumenten noch archeologische sites. Directeur Witsenburg van SMFA bepleit het snel mogelijk maken van bescherming van particuliere panden en archeologische sites voordat teveel verloren gaat.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.