Southwest verliest rechtszaak over Bushiri-terrein

ORANJESTAD — Projectontwikkelaar Southwest heeft het kort geding tegen het Land Aruba verloren. De overheid hoeft de erfpachtovereenkomst voor het terrein van het voormalige hotel Bushiri niet te verlengen.
 
Ook mag het Land aanspraak maken op de bankgarantie van 2 miljoen dollar.
 
Dat blijkt uit het vonnis van de rechter vanochtend. Nadat de regering op 28 november de erfpachtovereenkomst met Southwest schriftelijk opzegde, spande de ontwikkelaar een kort geding aan. Het bedrijf wilde via de rechter verlenging van de overeenkomst voor de duur van zes maanden afdwingen. Omdat het Land Southwest meermalen uitstel heeft verleend om de financiering voor de bouw van een Hard Rock Hotel & Casino rond te krijgen, vertrouwde de projectontwikkelaar erop ook eind november opnieuw uitstel te krijgen. Dat vertrouwen was onterecht, aldus de rechter. Dat Southwest de financiering niet op tijd kon regelen is de overheid niet te verwijten en valt onder normaal ondernemersrisico.
 
Kink
 
Begin februari 2014 was Southwest klaar voor het uitvoeren van de erfpachtovereenkomst. Die uitvoering heeft toen vertraging opgelopen doordat de (waarnemend) notaris het bedrag voor de overdrachtsbelasting te hoog vaststelde en het vervolgens twee maanden duurde voordat het daarover ontstane geschil tussen Southwest en de Belastingdienst was opgelost. In die tijd trok een van de investeerders, die met (of via de) AIB Bank voor 60 procent zou deelnemen in het project, zich terug. Daardoor beschikte de AIB Bank niet meer over voldoende krediet om haar deel van het project te kunnen financieren. Ook Southwest partner Dolphin Capital, die deels zou zorgen voor de eigen inleg, kwam in de problemen door een ongelukkige investering in Cyprus en haakte ook af. Southwest moest daarom opnieuw beginnen met onderhandelingen met nieuwe investeerders zoals Buena Vista Hospitality Group Development Fund, Playa Hotel & Resort, Hyatt Hotel Corporation en FMV Holding.
 
Hyatt Ziva
 
De rechter meent dat het Land Aruba ‘voldoende belang heeft bij de handhaving van de fatale termijn’. Nu kan de overheid immers een andere bestemming geven aan het terrein van het voormalige Bushiri hotel door bijvoorbeeld er een publiek strand van te maken, zoals het voorstel is van de Staten. Het Land heeft terecht het vertrouwen verloren dat Southwest binnen een redelijke termijn een goed hotelproject kan neerzetten. “Niet alleen vanwege het tijdsverloop, maar ook omdat het erop lijkt dat Southwest vanaf nul af aan begonnen is met een heel ander (Hyatt Ziva) project in plaats van het Hard Rock, zoals dat bij de aanbesteding van het terrein is voorgesteld en waaraan zij zich jegens Land Aruba gebonden had.” Dat het bedrijf inmiddels miljoenen in het project zou hebben geïnvesteerd, verandert niets aan de zaak. Ook dat hoort volgens de rechter bij het ondernemersrisico dat Southwest bewust heeft gelopen.
 
Alle vorderingen van Southwest werden afgewezen en het bedrijf werd veroordeeld tot het betalen van de kosten van de gerechtelijke procedure, geschat op zo’n 3000 florin.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.