Statenvragen MEP over mogelijke fraude studentenverzekering

ORANJESTAD — Onderwijs-minister Michelle Hooyboer-Winklaar (AVP) ligt onder vuur over de nieuwe verzekering van Arubaanse studenten in Nederland.
 
Volgens een artikel in andere media eind vorig jaar, zou de minister mogelijk frauduleus hebben gehandeld bij de selectie van het bedrijf InsureToStudy als nieuwe verzekeringsmaatschappij voor bursalen.
 
Fractieleider Evelyn Wever-Croes van oppositiepartij MEP heeft naar aanleiding van de berichtgeving deze week Statenvragen gesteld aan de minister om opheldering te krijgen. In het artikel wordt gereageerd op het persbericht van de minister van Onderwijs, waarin werd aangegeven dat ‘InsureToStudy’ de gunning voor de openbare aanbesteding heeft gewonnen, dat dit bedrijf 28 duizend studenten verzekerd heeft en dat het land Aruba zich hiermee veel bespaart. Bovendien zou het bedrijf veel ervaring in de verzekeringsbranche hebben. ‘InsureToStudy’ is volgens het uittreksel van de Kamer van Koophandel in Nederland op 19 november 2014 opgericht, terwijl de openbare aanbesteding op 14 november 2014 werd aangekondigd. Het verzekeringsbedrijf heeft nog geen website, deze is ‘under construction’, en ook nog geen vaste telefoonlijn, slechts een mobiel nummer. Het geplaatst en gestort kapitaal van dit bedrijf is 1 euro.
 
Croes wil graag het dossier van de openbare aanbesteding ontvangen. Wie zijn bijvoorbeeld de contactpersonen geweest van dit bedrijf tijdens de gunningsprocedure? De fractieleider wil ook weten welke andere gegadigden mee hebben gedaan aan de openbare aanbesteding en hoe deze op de hoogte zijn gebracht van de openbare aanbesteding. Waarom is de keuze op deze gegadigde gevallen, vraagt ze zich af.
 
Vooral het feit dat de oprichtingsdatum volgens de Nederlandse KvK later is dan de publicatie van de openbare aanbesteding, vindt Croes verdacht. “Hoe kan de minister als reden aanvoeren dat InsureToStudy al 28 duizend studenten verzekert en dat het bedrijf hier veel ervaring mee heeft, als het bedrijf pas is opgericht nadat de openbare aanbesteding is gepubliceerd? Ook het feit dat de website van het bedrijf nog niet klaar is en dat het bedrijf nog geen vaste telefoonlijnen heeft, wijst erop dat het een gloednieuw bedrijf is en niet een bedrijf met zoveel ervaring.”
 
Ook het feit dat minister Winklaar de aantijgingen van frauduleus handen niet heeft weersproken, pleit volgens Croes niet voor haar. “Is de minister niet de mening toegedaan dat ‘wie zwijgt, toestemt’ ?” Ten slotte wil de MEP-fractieleider weten welke rol de echtgenoot van de minister, of diens verzekeringsbedrijven, in de gunningsprocedure heeft gespeeld en of deze een functie of aandeel hebben in het bedrijf InsureToStudy.
 
Arubaanse studenten in Nederland die ondertussen medische behandeling nodig hebben kunnen deze niet krijgen omdat de wijziging van verzekeringsagent nog niet rond is. Studenten en hun families in Aruba moeten financieel inspringen terwijl zij premies hebben betaald. Croes wil daarom van de minister weten wanneer de studenten wel weer helemaal verzekerd zullen zijn. “Zullen studenten en ouders eventueel in de tussentijd gemaakte kosten terug krijgen?” besluit Croes.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.