Wilsoe (PS): Wet moet geen papieren tijger worden

WILLEMSTAD — De ontwerplandsverordening houdende vaststelling van de regels ter bevordering van de openbare orde, rust en veiligheid en ter bescherming van de gemeenschap, de Landsverordening Openbare Orde, moet geen papieren tijger worden.
 
Dit verklaarde PS-lid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe vanochtend tijdens een Centrale Commissie van de Staten.
 
Wilsoe en zijn fractiegenoot Sherwin Leonora waren vanochtend de enige twee personen die aan bod kwamen tijdens de vergadering. Wilsoe wees de regering erop dat vooral een centrale aanvraag van vergunningen in de theorie heel mooi lijkt, maar dat dat in de praktijk mogelijk moeilijk uitvoerbaar zal zijn. “We moeten ervoor waken dat deze wet geen papieren tijger wordt. Wij hebben hier op het eiland tal van mooie wetten die niet effectief zijn. We moeten ervoor zorgen dat deze wet effectief en goed uit te voeren is.”
 
Het mogen plaatsen van reclameborden langs de openbare weg valt ook onder de landsverordening Openbare Orde waarvan vandaag de tweede ronden aan antwoorden op vragen werd behandeld in de Centrale Commissie. Ondanks eerdere weghaalacties uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gaat de wildgroei van reclameborden op en langs de openbare weg gewoon door. Zo lang deze landsverordening nog niet door het parlement is aangenomen, zijn er feitelijk ook ‘geen regels’.
 
Het heeft heel lang geduurd voordat de wet, die de openbare orde regelt, in de Staten werd behandeld. Na de eerste behandeling in mei vorig jaar in de Centrale Commissie hadden veel Statenleden opmerkingen op het voorstel dat op tafel lag. Omdat meerdere ministeries bij de wet betrokken zijn (Gezondheid, Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Justitie, Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn en Bestuur, Planning en Dienstverlening) heeft het lang geduurd voordat de wet weer in de Staten behandeld kon worden. Door het ontbreken van de wet heeft de regering moeilijk kunnen optreden.
 
Door de vragen en opmerkingen van Wilsoe en Leonora kon er na het debat geen blanco verslag worden opgesteld. De vragen die vanochtend aan bod kwamen zullen nu eerst door de regering beantwoord moeten worden, voordat het wetsvoorstel in een openbare vergadering aan bod kan komen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.