Advocaat overweegt nieuw verzoek tegen overbrenging Diaz

WILLEMSTAD — Advocaat Paula Janssen overweegt om een nieuw verzoek in te dienen tegen de overbrenging van haar cliënt, de gedetineerde Addison Diaz.
 
Dat zei ze desgevraagd gisteren tegen de Amigoe.
 
Diaz’ bezwaarschrift werd dinsdag door het hof afgewezen. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld, dus is het officieel niet bekend waarom Diaz zijn overbrenging aanvecht. Echter, volgens niet-officiële berichten heeft Diaz medische klachten, waardoor hij niet kan vliegen. Uit het medisch rapport is gisteren gebleken dat er geen medische reden is om Diaz niet over te brengen naar een instelling in Nederland.
 
Janssen meldt desgevraagd dat er nieuwe redenen zijn om de beslissing van overbrenging terug te draaien. Volgens de raadsvrouw was een ontsnappingspoging tijdens de kerstdagen bij de gevangenis in Koraal Specht, de reden om Diaz over te brengen. Toen werd zelfs militaire bijstand bij de gevangenis ingezet, die inmiddels na twintig dagen is afgerond.
 
Janssen ziet dan ook geen (dringende) reden meer waarom haar cliënt toch naar Nederland overgebracht moet worden. Het Openbaar Ministerie zegt vanwege veiligheidsredenen hierover niet in details te kunnen treden. Welingelichte bronnen meldden eerder aan de Amigoe dat hij het brein was achter de ontsnappingspoging, dus is het aannemelijk dat men vreest dat Diaz weer zal proberen een ontsnapping te beramen.
 
De beslissing om een nieuw verzoek in te dienen moet de raadsvrouw echter nog met Diaz bespreken. Een nieuw verzoek houdt zijn overbrenging toch niet tegen, verduidelijkt Janssen. “Het Openbaar Ministerie was eerder ook niet verplicht hem hier te houden, in afwachting van de behandeling van zijn bezwaarschrift. Het OM heeft wel rekening hiermee gehouden. Diaz wordt hoe dan ook binnenkort overgebracht naar Nederland.”
 
Dit betekent echter niet dat de zaak daarmee afgehandeld is. Volgens Janssen wordt in Nederland maandelijks geëvalueerd of het nog essentieel is om een (lokale) gevangene daar opgesloten te houden.
 
Ze gaat hoe dan ook met Diaz bespreken of hij een nieuw verzoek wil indienen en indien hij dat wil, zal Janssen het zo spoedig mogelijk indienen.
 
 
Liquidatiepogingen
 
Diaz is in 2001 bij verstek veroordeeld voor de moord op Desmont Mauricio in 2000 aan de Rooseveltweg. Hiervoor had Diaz één of meer Colombiaanse huurmoordenaars naar het eiland laten komen en hen van vuurwapens voorzien. Hij werd hiervoor op 15 december 2000 gearresteerd. Diaz ontvluchtte de gevangenis samen met een groep gedetineerden op 24 maart 2001. Hij vluchtte naar Venezuela en er werd een international opsporingsbevel uitgevaardigd via Interpol. Interpol meldt tevens dat Diaz banden heeft met de drugswereld en dat hij meerdere liquidatiepogingen heeft ondernomen.
 

 

Het OM in Willemstad heeft niet lang daarna een uitleveringsverzoek gedaan aan Venezuela. De behandeling daarvan heeft in totaal acht jaar in beslag genomen en werd uiteindelijk negatief beoordeeld. Diaz is geboren in Venezuela. Zijn vader is een Venezolaan, zijn moeder een Curaçaose. Uitlevering van een Venezolaanse burger is volgens de wet niet mogelijk, aldus de rechter. Het OM kreeg echter informatie dat Diaz zich in Suriname bevond en deed toen een uitleveringsverzoek aan dat land.
 
Amigoe
 
Advocate Paula Jansen, die gedetineerde Addison Diaz vertegenwoordigt, is werkzaam bij advocatenkantoor Sulvaran & Peterson in Curacao.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.