Nog steeds geen klachtencommissie politie

ORANJESTAD — Een jaar nadat Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) het justitiebeleid voor de periode 2014-2017 presenteerde, blijkt er nog steeds geen klachtencommissie voor politieoptreden.
 
En dat terwijl deze commissie al in 1988 in de wet is opgenomen.
 
Er staan nog veel punten open van het justitiebeleid, die nog niet ten uitvoer zijn gebracht. Eén van die punten is de klachtenprocedure voor politieoptreden. Amigoe vroeg minister Dowers hoe het met deze procedure, naar aanleiding van diverse politiezaken waarbij een klachtenprocedure goed van pas zou kunnen komen. Zo zijn er bijvoorbeeld de zaken van Henry de Cuba vanwege zijn arrestatie na de fakkelparade en de zaak waarbij politieagenten het recht in eigen hand namen na een motordiefstal. 
 
“Er is inderdaad nog steeds geen klachtencommissie”, beaamde de minister. “We hebben niet de juiste mensen kunnen vinden.” Al in 1988 is deze commissie opgenomen in de wet onder de naam ‘Landsbesluit klachten politieoptreden’. “Er is ooit weleens een commissie geweest, maar deze is volgens mij opgeheven of daarvan zijn de leden in elk geval afgetreden”, legt de minister desgevraagd uit. “Dit jaar gaan we een nieuwe poging doen om de klachtenprocedure te kunnen starten.” Dit betekent dus dat er al 27 jaar een wet bestaat, die niet ten uitvoer kan worden gebracht.
 
Medio februari worden alle openstaande punten van het justitiebeleid opnieuw bekeken en getoetst op haalbaarheid. De minister verwacht dat daarna zo snel mogelijk gestart kan worden met de uitvoer van de klachtenprocedure. Burgers die in de tussentijd problemen ervaren met het optreden van de politie, kunnen hun klacht indienen bij minister Dowers zelf. “Ik krijg regelmatig klachten binnen via de e-mail of facebook. Dat mag altijd. We nemen alle klachten serieus en zullen navraag doen of de klacht terecht is. Mocht er een onderzoek nodig zijn, dan zal ik dat zeker uitvoeren. Mensen krijgen altijd een reactie”, aldus de minister.
 
Advocate Nancy Gravenstijn van advocatebnkantoor Gravenstijn vertelde begin vorig jaar aan Amigoe dat zij namens een cliënt een klacht had ingediend volgens de wettelijke procedure. “Ik heb daar nooit meer reactie op gekregen”, reageert zij desgevraagd. “Het is nog steeds een dode letter.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.