Land weigert uitbetaling forse schadevergoeding

ORANJESTAD — De schadevergoeding die het Land moet betalen aan de families van twee door agenten doodgeschoten mannen is nog niet voldaan.
 
Het tweetal, een 31- jarige en een 56-jarige Colombiaanse man, werd op klaarlichte dag in februari 2012 op de parkeerplaats van het Renaissance Marketplace door de politie tijdens een arrestatieactie doodgeschoten. Achteraf bleken zij ongewapend.
 
De families van de slachtoffers spanden een civiele zaak aan en de rechter gaf hen gelijk. Aruba moest een som als schadevergoeding betalen, maar dat bedrag is tot op heden dus nog niet voldaan. Nu met de rente die erbij komt vanwege de te late betaling loopt dat bedrag tegen een miljoen florin. Het Land heeft een hoger beroep tegen de beslissing van de rechter aangespannen en stelt tot de uitspraak daarvan bekend is, niet te willen betalen. Mocht Aruba namelijk de zaak winnen, dan krijgen zij het geld niet meer terug, zo is de redenering. David Kock is de advocaat van de Colombiaanse families en tracht nu met een kort geding de zaak te bespoedigen, aangezien een hoger beroep lang kan duren.
 
Geen wapens
 
Er ontstond destijds veel ophef omtrent het voorval. De twee mannen zijn gedood tijdens een arrestatiepoging, maar er werden in de auto waarin het tweetal zich bevond geen wapens aangetroffen. Daarop startte de Landsrecherche een onderzoek. De verdachten kwamen om het leven toen de auto waarin zij zaten onder vuur werd genomen door leden van het arrestatieteam. Het gerecht oordeelde dat het in principe altijd onrechtmatig is om iemand te doden. Het Land heeft volgens hem niet voldoende gedetailleerd aangegeven waarom dat in dit geval anders was. Het Land heeft ook geen enkel rapport of ander bewijsstuk in de procedure gebracht om dat aan te tonen. Het gerecht oordeelde nog dat het feit dat de betrokken agenten niet strafrechtelijk zijn vervolgd door het Openbaar Ministerie niet betekent dat het Land niet civielrechtelijk aansprakelijk is.
 
Drugsmokkel
 
De familieleden van de twee slachtoffers beschuldigden de politie van moord aangezien er geen wapen is gevonden in het voertuig van de mannen. De familie gelooft niet dat er drugs zijn gevonden in de auto van de twee mannen. “Als er drugs waren gevonden, laat dat dan zien”, aldus de zoon van één van beiden. Beide doodgeschoten mannen, werkzaam in constructie, zouden volgens hen nooit in aanraking zijn geweest met justitie. Toch werd bevestigd dat de mannen gezocht werden in de VS wegens drugssmokkel en werd er volgens justitie een grote hoeveelheid cocaïne in de auto aangetroffen. 
 
Amigoe
 
David Kock, representing the family of the victims, is attorney at law and founder of law firm David Kock Legal.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.