Petroleumlandsverordening in april naar Staten

WILLEMSTAD — Minister-president Ivar Asjes (PS) hoopt uiterlijk april alle adviezen binnen te hebben zodat de petroleumlandsverordening naar de Staten kan worden gestuurd.
 
Verder vond de premier de vergadering van de Staten van gisteren over de oprichting van de Kompania di Petroli i Gas (KPG) overbodig en prematuur aangevraagd. Een motie van de MFK-fractie en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang om de regering op te dragen om geen handelingen meer te verrichten totdat de petroleumlandsverordening door de Staten is goedgekeurd haalde het gisteren dan ook niet.
 
Met een behandeling van de petroleumlandsverordening door de Staten kan Curaçao eindelijk beginnen aan de zoektocht naar olie of gas onder de zeebodem in de territoriale wateren van Curaçao. Een proces dat al veel lang heeft geduurd. Curaçao loopt twee tot drie jaar achter op Aruba wat dit betreft, aldus Asjes. MFK en Leeflang vinden de vergadering van gisteren noodzakelijk want het was de eerste keer dat de Staten officieel over de oprichting van de KPG werden geïnformeerd. Verder vindt de MFK dat de regering nog steeds niet transparant is, aldus fractievoorzitter Gerrit Schotte. Dat de Staten geen kopie van de leningsovereenkomst tussen KPG en Refineria di Kòrsou (RdK) konden krijgen was een ergernis voor de fractie.
 
Leeflang vraagt zich af waarom KPG één miljoen gulden moet lenen als ze toch niets kunnen uitvoeren totdat de petroleumlandsverordening door de Staten is goedgekeurd. “Something stinks. Something smells rotten in Denmark”, zei ze. Volgens Asjes is er geen goedkeuring over de leningsaanvraag door KPG, dus kan hij de Staten ook geen leningsovereenkomst overhandigen. Hij was het met een overgroot gedeelte van de Staten eens dat de vergadering van gisteren niet veel zin heeft. Alle informatie die gisteren door de Staten waren opgevraagd, is al op 17 november vorig jaar verschaft op basis van vragen gesteld door PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito, aldus Asjes.
 
Ook weigerde hij te erkennen dat de regering niet transparant heeft gehandeld in het proces om tot exploratie naar olie en gas te geraken. Volgens Asjes heeft de regering de plannen om KPG op te richten aangekondigd in de pers, en toen KPG eenmaal werd opgericht werd dit ook in de pers gemeld. Tevens werd de adviseur corporate governance al in september vorig jaar ingelicht over de plannen voor het oprichten van KPG en over de kandidaat-bestuurder en leden voor de Raad van Commissarissen.
 
Asjes herhaalde dat de regering geen enkel contract zal ondertekenen met maatschappijen voor de exploratie van olie en gas. “KPG kan dit ook niet want het recht om dit te doen zal verankerd moeten worden in de petroleumlandsverordening en deze moet nog naar de Staten worden gestuurd.” Pas wanneer deze wet door de Staten is goedgekeurd, zal er via een openbare aanbesteding naar geïnteresseerden worden gezocht die bereid zijn om de exploratie naar olie en gas uit te voeren, zegt Asjes. Voor de rest zal KPG alleen voorbereidende werkzaamheden uitvoeren, zoals het opstellen van een ‘prospectivity report’.
 
De premier hekelde dat in het verleden, tijdens de regeringen van PAR, er contracten werden ondertekend en verlengd zonder dat er een petroleumlandsverordening in werking was getreden. Ook Schotte heeft, aldus Asjes, in het geheim vergaderingen gehouden met bedrijven zoals Total en ENI zonder dat er een petroleumlandsverordening was.
 
Asjes wist te vertellen dat op Aruba al tweedimensionale en driedimensionale onderzoeken zijn verricht. “Binnenkort zal het bekend worden dat er in de wateren van Aruba proefboringen worden verricht.” Op Curaçao moeten ook dergelijke onderzoeken gaan plaatsvinden. Mochten deze onderzoeken uitwijzen dat er olie of gas is en de exploratie ervan wordt daadwerkelijk opgestart, dan zal er een verdeling van de opbrengsten van deze exploratie moeten komen want deze bedrijven hebben veel geld moeten investeren in deze onderzoeken, aldus Asjes.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.