Gewijzigde advocatenwet Suriname aangenomen

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee heeft maandag eensgezind de 'Advocatenwet' met algemene 37 stemmen aangenomen. Alle fracties en de regering zijn het met elkaar eens dat met de aanname van deze wet de kwaliteit van de rechtsstaat wordt versterkt.
 
Het wetsontwerp dat door de regering-Venetiaan/Sardjoe was voorbereid werd door de huidige regering bij het parlement ingediend. Het College had inhoudelijk geen noemenswaardige veranderingen of aanpassingen gepleegd. Wel is op aandringen van verschillende parlementariërs van zowel coalitie als oppositie de stageperiode voor aankomende advocaten teruggebracht van de voorgestelde zesendertig maanden naar 24 maanden.
 
Ook kan het tuchtcollege in werking treden. Op voorstel van Harish Monorath (Nieuw Suriname) heeft minister Edward Belfort van Justitie en Politie overgenomen dat de president het tuchtcollege installeert.
 
Het instellen van een tuchtcollege voor advocaten vormt een wezenlijk onderdeel van de aangepaste wet. Monorath voerde aan dat tuchtrechtelijke acties tegen advocaten die hun boekje te buiten gaan, noodzakelijk is. Met een instantie zoals het tuchtcollege weet de rechtszoekende zich beschermd tegen beunhazen in de advocatenpraktijk. In de wet is ook opgenomen dat advocaten tegen wie een sanctie is getroffen na een klacht van een gedupeerde tegen de sanctie in beroep kan gaan. 
 
Harish Monorath, lid van de commissie van rapporteurs, tevens deken van de Orde van Advocaten, legde uit waarom was voorgesteld drie jaar in plaats van 2 jaar uit te trekken voor de advocatenopleiding. Hij haalde aan dat in de praktijk blijkt dat twee jaar onvoldoende is om alle facetten van het vak onder de knie te krijgen. In de praktijk blijken niet alle advocaten die pas zijn toegelaten tot de balie mee te kunnen. Ook lukt het vaak niet om de tien cursussen die in de stageperiode gevolgd moeten worden, af te ronden. Volgens Monorath is een stageperiode van drie jaar internationaal gangbaar. Er was onvoldoende ondersteuning voor het standpunt van Monorath. 
 
De assembléeleden Ruth Wijdenbosch (NF/NPS), Melvin Bouva (MC/NDP) en Guno Castelen (NF/SPA) vonden de stageperiode van drie jaar te lang, omdat juristen eerst een masteropleiding moeten doen die in totaal vijf jaar duurt. Pas als ze dat voltooid hebben, mogen zij zich bij een patroon aanmelden als leerling-advocaat om praktijkervaring op te doen en zich inschrijven voor de theoretische opleiding.
 
Uiteindelijk besliste het parlement dat een termijn van vierentwintig maanden zal worden gehanteerd en als op termijn blijkt dat er toch een langere periode nodig is, zal de wet worden aangepast. 
 
Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) zei namens Pertjajah Luhur en BEP op één lijn te zijn met de bewindsman dat deze wet een versterking betekent voor de rechtsstaat. Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) merkte op dat de kwaliteit wordt verhoogd, de rechtsstaat versterkt en de positie van de rechters wordt verbeterd. Carl Breeveld (DOE) zei dat er nogal wat klachten zijn bij burgers die recht zoeken. De eensgezindheid in het parlement geeft volgens hem een duidelijk signaal naar de samenleving.
 
Dinsdag komt De Nationale Assemblee weer bijeen.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.