Initiatiefwet verbod plastic tassen bij Staten

ORANJESTAD — De initiatiefwet om plastic zakjes uit winkels te weren is gisteren door parlementariër Donny Rasmijn (AVP) aangeboden aan Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp.
 
Als deze wordt goedgekeurd is het gebruik van 50 miljoen plastic tasjes per jaar in de toekomst verleden tijd.
 
Rasmijn, voorzitter van de vaste commissie voor Wetenschap, Innovatie, Energie & Duurzame Ontwikkeling geeft aan dat de wens tot een verbod op plastic tassen al sinds 2008 bestaat. “Maar er is nooit een wet gepasseerd.” Wetgeving om deze beruchte plastic tasjes - die bij vrijwel bij elke supermarkt worden gebruikt voor de boodschappen - aan banden te leggen, liep destijds stuk op juridisch getouwtrek over de definitie van een plastic zak. De indiening van deze initiatiefwet moet daar nu dus een einde aanbrengen, net als aan het invoeren van plastic tassen voor eenmalig gebruik.
 
50 miljoen
 
Rasmijn maakt duidelijk dat het volgens berekening om 50 miljoen tasjes per jaar gaat. En volgens hem weet iedereen hoe schadelijk de tasjes zijn voor het milieu. “Bij de mangrove en in de zee veroorzaken de tasjes veel schade aan de onderwaterwereld. Dieren, zoals schildpadden, stikken er in of zien het voor voedsel aan, eten het en gaan er vervolgens aan dood. De zakjes slingeren op heel Aruba rond, ook nadat ze op de dump terechtgekomen zijn, en leveren een lelijk straatbeeld op.” De wet is dan ook bedoeld om zwerfafval te voorkomen en het gebruik van duurzame tassen voor onder andere boodschappen te stimuleren. Van belang is dat de initiatiefwet tot stand is gekomen met behulp van verschillende stakeholders, waaronder Korps Politie Aruba (KPA), Aruba Tourism Authority (ATA), Aruba Hotel and Toerism Association (Ahata), de Juridische afdeling van de overheid en de City Inspector. “Een wet moet een back-up hebben als je deze wil introduceren en ermee wil werken”, benadrukt de parlementariër.
 
De initiatiefwet is gisteren ook naar de Raad van Advies gegaan, liet Statenvoorzitter Tromp aan Amigoe weten. “En daarna wordt het behandeld in het parlement.”
 
Minister Mike de Meza (AVP) gaf vorig jaar oktober aan dat er onder meer gekeken werd naar definities die andere landen gebruiken en naar de manier waarop het gebruik van plastic zakken voorkomen kan worden. Daarnaast werd er ook aandacht geschonken aan de manier waarop controles moeten plaatsvinden en hoe overtredingen bestraft moeten worden. “Het moet ook pragmatisch zijn”, zei De Meza toen. Er was ook nog een andere overweging: de invoering van een soort statiegeld voor plastic. Dit zou volgens de minister mensen stimuleren om plastic niet weg te gooien en zelfs om het op te rapen wanneer ze het tegenkomen. Maar daar is dus niet voor gekozen. De initiatiefwet betreft de Ontwerp-landsverordening tot wijziging van de Algemene Politieverordening. En is een onderdeel van de in de maak zijnde milieuwetgeving waarvan de Milieu-minister vorig jaar in februari aangaf dat hij hoopt deze voor oktober 2015 te kunnen aanbieden aan het parlement. 
Mentaliteit
 
Toen was er echter ook sprake van dat de regering het verbod op plastic tassen dat jaar, 2014, nog doorheen wilde ‘drukken’. De Meza zei toen dat ‘het onverantwoordelijk is om door te gaan met de manier waarop wij omgaan met plastic zakken. De gevolgen daarvan zijn dramatisch voor ons milieu’. Duidelijk is dat er een mentaliteitsverandering nodig is, benadrukte hij. “Niemand wil zijn gedrag veranderen,. maar dit soort zaken moeten gewoon gebeuren. Men zal eraan wennen en het is goed voor het eiland.” Rasmijn geeft aan dat het vroeger heel normaal was om met een speciale tas boodschappen te doen. En volgens hem creëert het verbod ook kansen voor bedrijven die duurzame tassen produceren of leveren.
 
Krachten bundelen
 
Dat het meer kansen creëert lieten leerlingen van het Filomena College in San Nicolas vorig jaar oktober zien.Vorig jaar oktober bundelden basisscholen en het Caribbean Sea Jazz Festival (CSJF) hun krachten in de strijd tegen overtollig plastic en om het duurzame streven van de overheid, in 2020 een groen Aruba, te stimuleren. De organisatie schreef een prijsvraag uit voor de scholen met als prijs een miniconcert van Prince Royce. Opdracht was om een oplossing te bedenken voor de plastic zakjes op het eiland. Het Filomena College verzamelde overtollige plastic zakjes, maakte er kunstwerken van en won. Hun plan werd ook aan de regering gepresenteerd, zo liet organisator Erik Jan Eman destijds aan Amigoe weten.
 
Lange weg
 
Eman bracht vorige jaar september tijdens een evenement georganiseerd door het United Nations Development Programme (UNDP) en United Nations Development Group (UNDG) de visie van Aruba 2020 ten tonele. Als voorbeeld van een klein eiland dat duurzaamheid voorop heeft staan en de daarmee gepaard gaande economische voordelen. Voorbeelden van groene resultaten zijn het zonnepark bij de luchthaven, wat zo goed als klaar is, de verlaging van de importheffing op hybride en elektrische auto’s en energiezuinige airco’s. Maar daartegenover staat dat het tweede windmolenpark bij Urirama nog niet is gestart en dat daarover nog diverse juridische procedures lopen. Ook bestaat er op Aruba geen afvalscheiding en wordt afval illegaal gedumpt en de legale vuilstortplaats is propvol.Tijdens evenementen is het gebruik van milieuvriendelijke bekers een uitzondering, de voorkeur wordt aan plastic gegeven. Bovendien wordt onderzocht of de Arubaanse zeebodem olie en of gas bevat. Mocht dat het geval zijn, dan worden deze fossiele brandstoffen geëxploiteerd.
 
Europa
 
Het Europese Parlement stemde in april van dit jaar in met een plan dat het aantal plastic tasjes in Europa sterk moet verminderen. De lidstaten hebben zelf in de hand hoe ze binnen vijf jaar een vermindering van 80 procent in aantal plastic tasjes kunnen realiseren. Dat kan bijvoorbeeld door heffingen, belastingen of net als in Aruba nu, een verbod.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.