Wet voor regulering machtigingsvrije uitzendingen

WILLEMSTAD — De regering heeft een wet ingediend die als doel heeft om regelgeving te introduceren voor apparaten die door bedrijven en particulieren worden gebruikt, waarvoor geen vergunning of machtiging is vereist, een zogenaamde radio-elektrische zendinrichting.
 
Deze wet, de Ministeriële regeling vrijstelling telecommunicatiemachtiging 2015, is inmiddels van kracht geworden.
 
In de Landsverordening op de telecommunicatievoorzieningen is opgenomen dat voor het aanleggen, aanwezig hebben en gebruiken van een radio-elektrische zend- of ontvanginrichting, een concessie of een machtiging is vereist. Maar in dezelfde wet is opgenomen dat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) per landsbesluit radio-elektrische zendinrichtingen kan aanwijzen waarvoor geen machtiging is vereist. Het is aan de minister of te bepalen welke categorieën zendinrichtingen geen machtiging nodig hebben.
 
In de Memorie van Toelichting bij de ministeriële beschikking is opgenomen dat door de snelle ontwikkelingen in de telecommunicatiesector, het aantal toepassingen dat in aanmerking komt voor het machtigingvrije regime sterk is toegenomen. Het gaat hierbij om onder meer radiozend- en ontvangapparaten als onderdeel van een radio-elektrische zend- en ontvanginrichting die in principe bedoeld zijn voor de overbrugging van signalen over korte afstanden en die een gering zendvermogen hebben.
 
Aan het machtigingvrije gebruik zijn voorschriften verbonden. In artikel Artikel 48, lid 1, van het Landsbesluit wordt als basisvereiste gesteld, dat het hierbij moet gaan om apparaten, dei door de aard van de toepassing alsmede de technische constructie geen of vrijwel geen storing of belemmering kunnen veroorzaken in zendinrichtingen, ontvanginrichtingen en overige elektrische of elektronische inrichtingen.
 
Machtigingvrije zendinrichtingen mogen conform de wet slechts gebruikmaken van door de minister aangewezen frequenties. Ook deze frequenties zijn in de wet opgenomen. “Machtigingvrije gebruikers delen de toegewezen frequentiebanden in de meeste gevallen met andere machtigingvrije gebruikers. Een machtigingvrije gebruiker heeft dan ook geen recht op bescherming tegen storingen en belemmeringen veroorzaakt door andere machtigingvrije gebruikers.”
 
Onder de werking van de wet vallen onder meer draadloze telefoons, de zogenaamde Citizens band radio-communicatie, oftewel cb-radio, waarbij burgers via specifieke frequenties over korte afstanden met elkaar kunnen communiceren, TErrestrial Trunked RAdio (TETRA)-communicatie, mobiel communicatienetwerk aan boord van boten, schepen en luchtvaartuigen, radiozendapparaten bestemd voor telemetrie, telecommand, alarmering, data in het algemeen, en andere soortgelijke toepassingen, apparaten bestemd voor breedband datasystemen, routers, maar ook radiozendapparaten bestemd voor actieve medische implantaten met een extreem laag vermogen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.