Surinaams Arbitrage Instituut voortvarend aan de slag

PARAMARIBO - Het Surinaams Arbitrage Instituut heeft sinds de heroprichting in begin augustus 2014 al zes zaken in behandeling genomen. Ook zijn er inmiddels zestig arbiters opgeleid die het SAI kan inzetten.
 
Dat zei Ferdinand Welzijn, voorzitter van het bestuur van het SAI, vorige week vrijdag tijdens een ontbijtbijeenkomst in het Suralco Cornerhouse.
 
Logischerwijs kan Welzijn geen namen noemen van bedrijven of particulieren die een zaak bij het SAI hebben ingediend. Wel kan hij aangeven dat het om enkele zaken in de bouwwereld gaat, dat er een kwestie over een aangenomen werk bij zit en een geschil over een perceel. De voorzitter verwacht dat er over enkele weken in de eerste zaak een uitspraak gedaan zal worden. Twee andere zaken die waren aangedragen zijn niet in behandeling genomen omdat ze niet voor arbitrage geschikt zijn, aldus Welzijn.
 
Het SAI werd vorig jaar op initiatief van de Vereniging Surinaamse Bedrijfsleven (VSB) nieuw leven ingeblazen. Het doel van het instituut is om bedrijven, maar ook burgers, te helpen bij het oplossen van geschillen via arbitrage of mediation. Het grote voordeel hiervan is dat een gang naar de rechter niet nodig is. Bedrijven en burgers kunnen hierdoor veel geld besparen. Een ander voordeel is dat de zwaar overbelaste rechterlijke macht enigszins ontlast wordt.
 
Welzijn is zich ervan bewust dat het SAI ook een risico van overbelasting loopt. Toch denkt hij dat het niet zo snel zal gebeuren.  "We moeten waken voor overbelasting. Maar omdat we bij het SAI ook niet-juristen en mensen met een andere nationaliteit kunnen aanstellen, hebben we een groter aanbod van mensen dan bij de rechterlijke macht", zo licht Welzijn toe. 
 
De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.