Daling aantal rechtenstudenten VS eist tol: eerste fusie tussen law schools

UNITED STATES - Wie de berichten over Amerikaanse law schools de afgelopen tijd in de gaten hield, weet dat die met de laagste aanmeldingscijfers in decennia kampen. Een ontwikkeling die nu concreet zijn tol begint te eisen.
 
Er zijn nog geen meldingen van sluitingen, wel maken twee law schools in St. Paul, Minnesota zich op voor een fusie. En dat is volgens de American Bar Association (ABA) voor het eerst.
 
Het aantal inschrijvingen voor een rechtenstudie in de VS vorig jaar was sinds de jaren zeventig niet zo laag. Landelijk bedraagt de afname sinds 2010 zo’n 40%. Het is een direct gevolg van de verslechterde kansen op de juridische arbeidsmarkt in de VS: die ontwikkeling schrikt jongeren af om rechten te gaan studeren. Bovendien zijn Amerikaanse collegegelden in dertig jaar tijd grofweg vertienvoudigd, van gemiddeld 2000 dollar per jaar in 1985 tot 22.000 dollar nu. Het jaarlijkse collegegeld voor een private law school nadert de 40.000 dollar.
 
Het gevolg van dit alles is weer dat de inkomsten van law schools fors teruglopen: hier en daar zijn de budgetten al fors afgenomen. Zo ook bij de Hamline University School of Law en de William Mitchell College of Law, beide gevestigd in St. Paul, die willen fuseren om daadwerkelijke financiële problemen voor te zijn. William Mitchell zag de aanmeldingen sinds 2011 met 45% afnemen naar 169 eerstejaars in 2014, Hamline zelfs met 56%, naar 90 nieuwe studenten vorig jaar.
 
In de praktijk gaat Hamline min of meer op in William Mitchell: deze campus blijft volledig bestaan, onder leiding van de huidige deken. Er was overigens al enkele jaren sprake van een fusie, omdat de 'twin cities' Minneapolis en St. Paul minstens een law school te veel zouden hebben: er zijn er hier liefst vier, wat overvloedig mag heten voor twee aan elkaar gegroeide, middelgrote Amerikaanse steden.
 
De twee rechtenopleidingen wachten nog op toestemming van de ABA, die in Amerikaanse media stelt voor het eerst een dergelijk verzoek te hebben gekregen. Over sluitingen van ‘accredited’ law schools is de organisatie tot op heden niets bekend. “But don’t be shocked if it eventually happens.”
 
Rechtenstudie.nl

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.