Justitie werkt ARC tegen

WILLEMSTAD — Het ministerie van Justitie belemmert de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) in haar werkzaamheden. Dat schrijft de Rekenkamer in een brief aan de voorzitter en de leden van de Staten.
 
De Rekenkamer wil dat de Staten interveniëren zodat ze alsnog haar werk kan doen.
 
De Rekenkamer heeft besloten om bij het ministerie van Justitie onderzoek te doen naar de verantwoording van uitgaven en inkomsten van het criminaliteitsbestrijdingfonds en de investeringen in materieel.
 
Ter voorbereiding van deze onderzoeken heeft de ARC op ambtelijk niveau om informatie gevraagd.
 
Toen niet werd gereageerd op verschillende verzoeken van de ARC, heeft de Rekenkamer minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) gevraagd om de gevraagde informatie alsnog binnen een termijn van enkele weken aan de Rekenkamer te verstrekken.
 
“De minister van Justitie heeft niet op de verzoeken van de Rekenkamer gereageerd”,
 
aldus de ARC. Het gevolg hiervan is dat de Rekenkamer de voorgenomen onderzoeken niet kan uitvoeren en haar het uitvoeren van de wettelijke taak onmogelijk wordt gemaakt.
 
“Uiteindelijk kan dit leiden tot de situatie dat de Staten belangrijke informatie wordt onthouden, hetgeen betekent dat de Staten hun controlerende functie niet tijdig en volledig kunnen uitoefenen.”
 
Twee jaar geleden werd de ARC ook belemmerd in het uitvoeren van haar taken toen het een onderzoek deed bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Ook toen kreeg de ARC niet de informatie waarom gevraagd werd.
 
Minister Nelson Navarro houdt zich met dergelijke verzoeken niet bezig, zegt hij zelf. De brief blijkt zoek te zijn geraakt binnen het ministerie en tijdens een vergadering begin deze week is opdracht gegeven aan hoge functionarissen om te onderzoeken waar de brief is gebleven.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.