Bijna honderd notariskantoren in Nederland in zware financiƫle problemen

THE NETHERLANDS - Van de 783 notariskantoren zaten er 95 ernstig in geldnood in het derde kwartaal vorig jaar. Hun financiën voldoen niet aan normen waar waakhond Bureau Financieel Toezicht (BFT) op toe ziet.
 
Dit constateert een BFT-toezichthouder in een recent branchebreed overzicht waarvan Het Financieele Dagblad de resultaten kent. Het vertrouwelijke stuk geeft een dramatisch beeld van het notariaat.
 
Integriteitsrisico
 
De financiën van bijna honderd notariskantoren zijn zo slecht dat ze volgens de BFT-rapporteur integriteitrisico’s veroorzaken. ‘Als een notaris onvoldoende geld heeft om zijn lopende verplichtingen (in privé en/of kantoor) te betalen, bestaan er financiële problemen die ook de integriteit en kwaliteit onder druk zetten,’ aldus de interne notitie. ‘Integriteit is net zo dik als je portemonnee,’ stelt de rapporteur.
 
Derdenrekening
 
Een notaris in geldnood kan te maken krijgen met ‘De Verleiders’, waarschuwt het stuk. Gedoeld wordt op de verleiding om met geld van klanten te schuiven. Dit geld komt uit bijvoorbeeld erfenissen en de opbrengst van verkoop van huizen. Nederlanders moeten dat afwikkelen via de derdenrekening van een notaris. Die zou veilig moeten zijn.
 
De nu failliete Amsterdamse notaris Bernard Blijleven grasduinde tientallen keren in zijn derdenrekening. Zo verdween € 1,9 mln. De curator van Blijleven hekelde de lethargie van BFT ten opzichte van de geldproblemen van Blijleven. Die kritiek echoot door in dit branchebrede onderzoek. ‘Dit willen wij niet nogmaals meemaken’, staat in de introductie van de resultaten.
 
Artikel 3 van het Reglement Verslagstaten voor notarissen schrijft voor dat de totale liquiditeit van de notaris in privé plus zakelijk positief moet zijn. ‘Negatieve liquiditeit is niet toegestaan.’ De BFT-rapporteur ontdekt nu dat in het derde kwartaal van het afgelopen jaar ‘95 van de 783 kantoren niet aan de norm positieve liquiditeit voldoen’. Deze notarissen zijn niet in staat op korte termijn hun kortlopende schulden te betalen.
 
Wrakke kantoren
 
Van deze noodlijdende notariskantoren hebben 59 ook een negatief eigen vermogen. Deze wrakke kantoren zijn volgens de BFT’er ‘onvoldoende solvabel om geld aan te trekken door middel van leningen’. Een overbruggingskrediet zit er voor hen dus niet in, aldus BFT-rapporteur. Van deze probleemkantoren boeken 34 een negatief resultaat. Daar stapelen de verliezen zich op.
 
Het rapport toont een slechter beeld dan het BFT-jaarverslag over 2013. Dat meldde problemen bij 62 kantoren. Dat blijkt nu twee derde meer.
 
Reactie
 
Volgens BFT-directeur Thieu Coffeng kloppen bovenstaande cijfers op marginale verschillen na, maar is het uitgelekte stuk de mening van een individuele toezichthouder van BFT.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.