Rechtszaak Paul Croes na rectificatie Jan de Ruijter ingetrokken

ORANJESTAD — De rechtszaak van Arbeid-minister Paul Croes tegen Jan de Ruijter, columnist voor de krant Solo di Pueblo, is ingetrokken na rectificatie.
 
In zijn schrijfsels betichtte De Ruijter op donderdag 8 en 13 januari van dit jaar de minister van handel in werkvergunningen. Croes eiste een rectificatie en kondigde een rechtszaak tegen De Ruijter aan.
 
“De zaak is ingetrokken na zijn rectificatie”, laat Croes weten aan Amigoe. De Ruijter herhaalt in zijn rectificatie de beschuldigingen aan het adres van Croes, maar laat ook weten hier ‘nog’ geen bewijs voor te kunnen leveren. Croes geeft aan blij te zijn met de rectificatie. “Omdat het onwaarheden en insinuaties over frauduleuze zaken die over mij gaan herstelt. Je kunt iemand niet zomaar zwart maken omdat hij een publiek figuur is.” Dat ‘politici veel dienen te incasseren’, daarvan is hij zich bewust. “ Echter onwaarheden die mijn integriteit en goede naam trachten te schaden, worden serieus door mij bestreden.”
 
Aan de eis voor een rectificatie voldeed De Ruijter op 24 februari in Solo di Pueblo. Hij schrijft ‘aan de trouwe lezers van Solo di Pueblo’ dat hij moet melden dat hij nu ‘plotsklaps’ geconfronteerd wordt met een rechtszaak waarin Arbeid-minister, Paul Croes, rectificatie van hem eist. Vervolgens start hij in zijn rectificatie met uitleg over zijn artikelen in de Solo di Pueblo.
 
Kritisch
 
Hij levert namelijk elke dag aan die krant een aflevering voor zijn vaste series genaamd Climate Gate, Bon Gobernacion, Overpeinzingen, Hard Talk, Panorama en Ons Toerisme. Volgens de Ruijter zelf bevatten de eerste drie series ‘goede, objectieve voorlichting en bevatten de laatste drie series kritiek op het regeringsbeleid in Aruba’. Hij benadrukt daarbij ‘veel keren’ gemeld te hebben dat geen enkel artikel als een alleenstaand artikel beoordeeld mag worden, maar elk artikel deel uitmaakt van het geheel. “Het is de lezers dus alom bekend dat ik met name mijn kritische series Hard Talk, Panorama en Ons Toerisme baseer op gegevens onder andere afkomstig van informanten die kennis hebben van feiten en gebeurtenissen en van wie ik de identiteit nimmer zonder hun uitdrukkelijke toestemming bekend zal maken.”
 
Steun
 
Volgens deze informanten worden er, door coördinatoren van Croes, werkvergunningen ‘voor 1000 florin cash per vergunning’ verkocht. En Croes zou vervolgens een werkvergunning, op basis van een verkorte procedure via het job center tekenen, schrijft de columnist. “Alhoewel minister Croes thans beweert dat ik dat geschreven zou hebben ‘zonder een enkele rechtvaardiging’ en ‘wetende dat mijn uitlatingen niet op waarheid berusten’, is de realiteit dat ook deze twee artikelen geschreven zijn naar aanleiding van meldingen uit betrouwbare bron”, staat te lezen in de rectificatie. Hij voegt daaraan toe dat hoewel hij als ‘columnist/journalist geen toestemming heeft om de identiteit bekend te maken’, hij door hen verzekerd is van steun. “Ik ben wel door hen verzekerd dat, indien zij bij een onderzoek door het Openbaar Ministerie daartoe worden opgeroepen, zij niet zullen nalaten te verschijnen om te getuigen.”
 
Geen bewijs
 
Volgens hem heeft hij met zijn artikelen geen andere bedoeling gehad dan te melden dat het beleid van de minister niet deugt als het gaat om de uitgifte van werkvergunningen. Volgens de columnist volgt Croes zijn eigen regels niet en wordt er aan een groot aantal buitenlandse werknemers op een versnelde wijze werkvergunningen verleend. Hij schrijft: “Voor werk dat uitstekend door thans werkloze Arubanen verricht kan worden. In een artikel van vrijdag 20 februari 2015 geeft de minister nog aan dat hij zijn regels strikt hanteert. Het is te gek voor woorden dat de minister dit nog durft te verkondigen terwijl hij beter weet.” De Ruijter stelt dat hij ‘het beweerde woord corrupt in de context van omkoping’ niet heeft gebruikt, maar dat hij wel middels de rectificatie wil verduidelijken dat hij ‘op dit moment ‘ inderdaad (nog) geen bewijs kan aandragen voor zijn stellingen’.
 
Croes trok de rechtszaak in nadat De Ruijter zijn rectificatie plaatste. Maar de rechtszaak tegen Solo di Pueblo over de ‘uitlatingen dat hij geld zou verdienen met werkvergunningen’ ging wel door, laat Croes weten. “De zaak tegen Solo di Pueblo vond maandag plaats. De uitspraak is op 16 maart.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.