DNA Suriname wil Wet Auteursrecht met spoed wijzigen

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) vindt het noodzakelijk dat de Wet Auteursrecht 1913, gewijzigd in 1981, nader wordt aangepast. Dit in verband met de ontwikkelingen over bemiddeling rond het muziekauteursrecht.
 
De Nationale Assemblee wil deze wijziging donderdagmiddag in behandeling nemen, afhankelijk van het besluit dat wordt genomen in een huishoudelijke vergadering. De commissie van rapporteurs van de initiatiefwet is met spoed aan de slag gegaan. De directe aanleiding tot de wetswijziging is dat de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) weer mag optreden als bemiddelingsbureau op basis van een vonnis van de rechter. 
 
Tot tweemaal toe is de beschikking van Sasur ingetrokken, maar de Staat Suriname is op basis van de wet in het ongelijk gesteld door de rechter.
 
Bij de inwerking treden van de wetswijziging worden ingetrokken: 
a. de Resolutie van 15 januari 2005 no. 276 (S.B. 2005 no. 4, zoals gewijzigd bij S.B. 2008 no. 134) (Voorschriften Bemiddeling Muziekauteursrecht);
b. de Beschikking van de Minister van Justitie en Politie van 26 november 2008 no. 7796/08, inzake vaststelling van het reglement van orde voor de Commissie van Toezicht ter uitvoering van artikel 15 van de Resolutie Bemiddeling Muziekauteursrecht (S.B. 2008 no. 150).
 
Op basis van deze intrekking en diverse wijzigingen die voorgesteld worden, zal Sasur de bevoegdheid bij wet verliezen om als bemiddelingsbureau voor muziekrechten op te treden. Voor het als organisatie verlenen van bemiddeling inzake muziekauteursrecht is de toestemming vereist van de minister. Maximaal vijf organisaties kunnen toestemming krijgen om als bemiddelingsbureau op te treden. 
 
Surinaamse auteurs 
Volgens de ontwerpwet zal alleen gerechtigd zijn tot bemiddeling van muziekauteursrecht voor de in Suriname gevestigde makers van muziekwerken bevoegd de vereniging, opgericht zonder het oogmerk om winst te maken. De leden dienen geregistreerd te zijn bij een door de president aan te wijzen instantie, als te zijn makers van muziekwerken en die kantoor houdt in Suriname.
 
De bemiddeling mag slechts worden aangegaan door de organisatie indien de muziekwerken en de naam van de makers van deze muziekwerken voorkomen op een voor het publiek te allen tijden toegankelijke lijst, via de website van de organisatie en vrij van kosten ten kantore van de organisatie zonder betaling.
 
Machtiging tonen 
De makers van muziekwerken mogen slechts voorkomen op de lijst van slechts één organisatie die het recht hebben tot bemiddeling. De makers van muziekwerken zijn vrij om te kiezen voor één der organisaties voor het verlenen van bemiddeling inzake muziekauteursrecht. De vereniging is verplicht om bij het bemiddelen voor een persoon of groep of groep personen, inzake muziekauteursrecht, een rechtsgeldige machtiging aan te tonen, waaruit duidelijk blijkt dat de vereniging bemiddelt namens de maker(s) van de muziekwerken. Deze makers van muziekwerken moeten, indien het betreft in Suriname gevestigde makers van muziekwerken, voorkomen op de ledenlijst van de vereniging en zijn geregistreerd als te zijn de makers van de muziekwerken.
 
Geschillen tussen de organisatie en betalingsplichtigen betreffende de uitoefening van bevoegdheden op grond van deze wet wordt beslecht door een door de president in te stellen geschillencommissie die beschikt over ruime deskundigheid en ervaring in het muziekauteursrecht. Ook de intrekking van de beschikking wordt bij wet geregeld.
 
Netwerk Star Suriname

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.