Ook diensplicht voor vrouwen in Suriname

PARAMARIBO - De militaire dienstplicht die de regering weer wil invoeren, zal ook gelden voor vrouwen. Dat staat in de aangepaste ontwerpwet die bij De Nationale Assemblee (DNA) ligt.
 
De dienstplicht zal gelden voor personen van 18 tot 35 jaar. “Wij willen vrouwen niet discrimineren en hen gelijke kansen geven om te integreren in het beroep”, zegt kolonel Justus Hew A Kee.
 
Hij verwijst hierbij naar de internationale conventies over gelijke rechten van de vrouw en naar de oproep van vrouwenorganisaties en DNA-voorzitter Jenny Geerlings-Simons om vrouwen niet uit te sluiten van onder meer beroepen.
 
De kolonel verwijst ook naar artikel 180 van de Grondwet waarin staat dat de verdediging van de Staat een fundamentele plicht is van elke Surinamer. Er is hiervoor een leger nodig en de dienstplicht is een instrument om het te bemensen. Hew A Kee heeft zaterdag op uitnodiging van het Nationaal Jeugdparlement een presentatie gehouden voor de jeugdparlementariërs over de conceptwet.
 
Met de dienstplichtwet heeft de regering ook de wet Gewetensbezwaren bij het parlement ingediend. Op grond van deze wet mogen personen wegens onder meer hun geloofsovertuiging vrijstelling van militaire dienstplicht vragen. De dienstplicht werd eind jaren zestig ingevoerd in Suriname en in 1996 facultatief gesteld. Dat houdt in dat de dienstplicht niet is afgeschaft, maar als de regering die weer wil invoeren moet ze toestemming vragen aan De Nationale Assemblee.
 
De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.