Toelatingseisen Amerikanen gelijk aan Nederlanders

ORANJESTAD — Directie Beleid, Toelating en Integratie Vreemdelingen (Dimas) verstrekte onlangs voor het eerst een zogenaamde Verklaring van Rechtswege na vijf jaar aan een Amerikaans staatsburger.
 
Hiermee volgt Dimas de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof op die vorig jaar december bepaalde dat Amerikaanse staatsburgers gelijkgesteld moeten worden aan Nederlanders als het gaat om wonen en werken.
 
Dit recht wordt ontleend aan het Amerikaans-Nederlands Vriendschapsverdrag van 1956 en kwam vorig jaar naar voren in een zaak op St. Maarten. Daarin deed een Amerikaanse burger het verzoek om toegelaten te worden tot dat eiland door middel van een Verklaring van Rechtswege gebaseerd op het Vriendschapsverdrag. Het Gemeenschappelijk Hof oordeelde in december vorig jaar dat staatsburgers van de Verenigde Staten (VS) inderdaad mogen wonen en werken op St. Maarten en dat zij dezelfde rechten en voordelen genieten als Nederlandse burgers.
 
Aanpassing
 
Het verdrag geldt ook voor Aruba. En Aruba is, net als Curaçao, aan dezelfde wetgeving gebonden als St. Maarten. Alle drie de eilanden hebben de status van Overzeese Landen en Gebiedsdelen. Daarom kondigde Integratie-minister Benny Sevinger 2 februari van dit jaar dan ook aan om de regels voor toelating van deze doelgroep aan te passen in de Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU). En sinds vorige week vrijdag wordt de nieuwe werkwijze in uitvoering gebracht. Toen ontving de Amerikaanse Wade na vijf jaar haar permanente verblijfsvergunning.
 
Vijf of tien
 
Nederlanders en nu dus ook Amerikanen, die langer dan vijf jaar onafgebroken in Aruba met een vergunning zijn toegelaten, ontvangen vervolgens een Verklaring van Rechtswege. En dat betekent een einde aan het jaarlijks indienen van aanvragen voor een tijdelijke vergunning. Voor niet-Nederlanders geldt een periode van tien jaar. Personen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse, krijgen in principe drie keer achter elkaar een vergunning. Deze termijn kan op verzoek van een werkgever, telkens met een jaar verlengd worden. En niet-Nederlanders moeten bij het aanvragen van hun vergunning een waarborgsom storten.
 
Europa
 
In 2014 werd er door de rechtbank in St. Maarten ook beslist dat burgers uit alle 27 andere Europese lidstaten hetzelfde behandeld moeten worden als Europese Nederlanders. St. Maarten mag geen onderscheid meer maken tussen deze migranten wanneer zij zich in het land willen vestigen. Het gerecht baseerde deze uitspraak toen ook op het Nederlands-Amerikaans Vriendschapsverdrag, en op Europese Regelgeving. Advocaat Gabri de Hoogd liet toen aan Amigoe weten dat die uitspraak zeer waarschijnlijk ook gevolgen voor Aruba zou hebben.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.