SBTNO keurt kandidaten RvC Core

WILLEMSTAD — Adviseur corporate governance Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) geeft groen licht voor de voordracht van twee nieuwe commissarissen van overheids-nv Core.
 
Maar de voordracht van een derde kandidaat wordt echter afgewezen, omdat niet in voldoende mate is gebleken dat zij over de nodige (toezichthoudende) ervaring en kennis beschikt om lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van Core NV te kunnen functioneren.
 
Uit de cv van de bewuste kandidaat, wier naam door SBTNO is geanonimiseerd, blijkt dat zij onder meer een Bachelor of Science diploma in Computer Science heeft. Zij heeft onder meer werkervaring opgedaan in de telecomsector en op dit moment is zij managing director bij een naamloze vennootschap.
 
SBTNO constateert dat ook al heeft een persoon een hbo-niveau en affiniteit met de doelstelling van een vennootschap, dat niet automatisch impliceert dat die persoon ook bekwaam is om een toezichthoudende functie bij die vennootschap te bekleden. Zo valt uit haar cv niet op te maken dat zij een toezichthoudende functie heeft bekleed, of over vergelijkbare bestuurservaring beschikt.
 
“In dat kader wordt hierbij gewezen op het feit dat in het cv van betrokkene is opgenomen dat zij weliswaar sinds 2014 managing director is van een naamloze vennootschap, welke vennootschap volgens het online Handelsregister van de Kamer van Koophandel van Curaçao in november 2014 is opgericht, doch daaruit volgt niet dan wel niet genoegzaam dat die werkzaamheden van soortgelijke aard zijn als die van een bestuurder dan wel een toezichthouder van rechtspersonen zoals vereist door de algemene profielschets. Uit het cv blijkt eveneens niet wat de grootte van de vennootschap alsmede de zwaarte van de functie zijn.” Verder is haar voordracht niet door de minister gemotiveerd. Reden voor SBTNO om zwaarwegende bezwaren te hebben tegen haar voordracht.
 
De voordracht van de twee andere kandidaten kunnen wel op goedkeuring van SBTNO rekenen. Het gaat hierbij om Luiggino Louisa en Martin den Dulk. Louisa heeft een opleiding Commercial Economics en verder ervaring opgedaan in onder meer de telecomsector. Op dit moment is hij werkzaam als Service & Market Developer bij een naamloze vennootschap. Uit zijn cv kan niet worden afgeleid dat hij bestuurservaring heeft, maar uit de aard van de door hem verrichte werkzaamheden, inclusief de extra toelichting in zijn cv, kan volgens SBTNO worden aangenomen dat hij voldoende ervaring heeft verkregen voor een functie van toezichthouder.
 
Den Dulk heeft een opleiding Programming databases and system analysis. Ook heeft hij verschillende cursussen gevolgd waaronder Supervisory management. Op dit moment is hij werkzaam als managing director bij een besloten vennootschap. Voorts kan uit zijn cv worden afgeleid dat hij verschillende andere bestuursfuncties heeft bekleed.
 
SBTNO constateert overigens dat geen van de voordrachten door de overheid is gemotiveerd.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.