Zorg Kamer om diefstal informatie VDC en AIVD

DEN  HAAG – Een grootschalige diefstal bij de Veiligheidsdienst Curacao (VDC), waarbij waarschijnlijk ook geheime informatie van de AIVD is buitgemaakt, bezorgt de Tweede Kamer flinke kopzorgen.
 
De Kamer wil dat minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) actie onderneemt en de kwestie niet overlaat aan het eiland, zoals hij wil. SP-Kamerlid Van Raak wil dat de VDC „gezuiverd” wordt en vindt dat er een „vrijwel compleet nieuwe inlichtingendienst” moet worden opgetuigd op het eiland.
 
„De mensen die er nu zitten, kunnen nog steeds contacten hebben met de onderwereld en informatie doorspelen. Ook informatie van onze AIVD.”
 
De roep om actie van de SP’er vindt veel gehoor in de Kamer. PVV-Kamerlid Fritsma wil dat de AIVD stopt met samenwerken met VDC, totdat er gegarandeerd kan worden dat er geen informatie meer terechtkomt bij criminelen.
 
Ook PvdA-Kamerlid Van Laar vindt dat er wat gedaan moet worden aan de banden tussen onder- en bovenwereld op de eilanden „waardoor informatie van bijvoorbeeld de geheime dienst in verkeerde handen is gevallen”.
 
Hij stelt een wetswijziging voor waardoor een rijkscommissie voor integriteit wordt opgetuigd die benoemingen bij overheidsorganisaties als de VDC in de gaten gaat houden. VVD-Kamerlid Bosman wil ook actie:
 
„De hele veiligheidsketen op de eilanden moet eindelijk sluitend worden.”
 
Dat er gegevens van de VDC ontvreemd, vernietigd en gekopieerd waren, werd bekend omdat een ontslagen medewerker aan de bel heeft getrokken bij de ombudsman op Curacao. Deze klokkenluider werd, in het weekend van 29 en 30 oktober 2011, gedwongen digitale paswoorden af te geven en enkele Nederlandse en Colombiaanse figuren te assisteren bij een ongekende informatie-roof.
 
Toen de netwerkbeheerder twijfelde om mee te werken, stelden de dieven dat het ging om een ‘opdracht van de minister-president’. Dat was op dat moment MFK-leider Gerrit Schotte. Vlak voor de diefstal had deVDC een pijnlijke screening gedaan naar Schotte. De dienst ontdekte ‘nauwe banden met dubieuze figuren’ in de gokwereld.
 
Telegraaf

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.