Geen onderzoek naar mogelijke fraude medewerker Dimas

ORANJESTAD — Naar de vermeende handel in verblijfsvergunningen en paspoorten door Lilian Lampe, manager bij Directie Beleid, Toelating en Integratie Vreemdelingen (Dimas) heeft geen onderzoek plaatsgevonden en vindt ook geen onderzoek plaats.
 
Dit laat Dimas-woordvoerder Shanell Charles aan Amigoe weten.
 
Er is wel een intern onderzoek verricht in opdracht van Integratie-minister Benny Sevinger, maakt Charles duidelijk. Maar dat betrof volgens haar een algemeen onderzoek naar ‘de kwaliteit van het personeel en de klanttevredenheid’. De uitkomst hiervan is haar onbekend.
 
Hoax
 
De berichten op sociale media, met name vanuit Colombia, over de vermeende handel in verblijfsvergunningen en paspoorten met een internationale drugsbende door de medewerker van Dimas noemt zij een zogenaamde hoax. Lampe zou volgens die berichten verblijfsvergunningen hebben verkocht voor 10.000 dollar en paspoorten voor 30.000 dollar. Ook zou de Amerikaanse opsporingsdienst Drug Enforcement Administration (DEA) middels een arrestatiebevel verzoeken om Lampe over te dragen aan de Amerikaanse autoriteiten. De medewerker is volgens de woordvoerder nog gewoon werkzaam bij Dimas en ‘er loopt geen onderzoek tegen haar’. Ook bij Omaira Lares, ad-interim directeur Personeelszaken (DRH), is niets bekend over een onderzoek naar Lampe, zegt zij desgevraagd tegen Amigoe.
 
Brandbrief
 
In juni 2014 schreef mensenrechtenactivist Edwina Henriquez een verzoekschrift aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, met een kopie aan Koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en leden van de vaste Tweede Kamercommissie, om Aruba onder curatele te stellen. In deze zogenaamde brandbrief belicht zij meerdere ‘ernstige gebeurtenissen’ die zich volgens haar in mei van dat jaar voordeden. In de brief doet zij onder andere het verzoek om een onderzoek in te stellen naar de waarheid achter de berichten over Lampe. Volgens Henriquez ‘loopt Lampe nog steeds vrij rond en heeft zij aan iedereen duidelijk gemaakt dat zij heeft gehandeld in opdracht van haar superieuren’. Henriquez maakt duidelijk dat zij hierover de toenmalige hoofdofficier van Justitie, Peter Blanken, sprak die haar meedeelde dat ‘de zaak nog steeds in onderzoek is.’
 
Doofpot
 
Volgens Henriquez gelooft het Arubaanse volk absoluut niet dat het Openbaar Ministerie met een serieus onderzoek bezig is in deze zaak. Dit ‘aangezien reeds in 2012/2013 het parlementslid, mevrouw Lainda Westerhof, die verdacht werd van het witwassen van drugsgelden vanuit Curaçao, slechts haar functie bij het parlement moest neerleggen, maar zij werd strafrechtelijk niet vervolgd’. Ze stelt dat het Arubaanse volk verwacht dat ook hier de zaak in de doofpot zal belanden en eiste dat Blanken zijn functie zou neerleggen. “Graag verzoek ik u om een onderzoek in de verkoop van paspoorten door de Dimas aan zware Colombiaanse criminelen te starten en de bevolking van Aruba te infomeren.” De mensenrechtenactiviste geeft overigens ook aan dat ‘volgens geruchten de minister van Vreemdelingenzaken, de heer Benny Sevinger, door de Koninkrijksregering onder curatele zou zijn geplaatst’.
 
Amigoe
 
Related article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.