Minister van Financiƫn Bermudez ziet geen noodzaak voor wettelijke noodregeling

ORANJESTAD — Het parlement verzond vorige week een brief aan Financiën-minister Angel Bermudez met daarin het dringende verzoek om ‘het ontwerpen van een wettelijke (nood-)regel in overweging te nemen’.
 
Minister van Financien Angel Bermudez zegt tegen Amigoe dat hij nog geen noodzaak ziet om hiertoe over te gaan.
 
“Mocht blijken dat eind april het niet haalbaar blijkt om de begroting 2015 te formaliseren dan kunnen we inderdaad overwegen om een financieringsmachtiging te vragen. Indien en voor zover benodigd”, benadrukt hij. Desgevraagd geeft hij aan dat een wettelijke noodregeling staande de vergadering kan worden ingediend en geformaliseerd.
 
De wettelijke noodregeling moet overtreding van de Comptabiliteitsverordening voorkomen, zo liet Statenvoorzitter Marisol Tromp weten. Zij legde uit dat in die verordening wordt aangegeven dat als een begroting niet voor 1 januari gereed is, de ministeries gedurende vier maanden financiële middelen ter beschikking hebben tot een maximum van viertwaalfde van het budget van het voorafgaande jaar. Deze middelen zijn bedoeld om de ministeries ‘te laten draaien’en betreffen dus alleen de kosten die daarvoor gemaakt moeten worden. Het budget mag niet worden gebruikt voor investeringen. “Als er dus geen noodregel komt, kunnen geen investeringen worden gedaan”, maakte ze toen duidelijk.
 
Om diensten niet te duperen kunnen ministers zogenaamde ministeriële beschikkingen afgeven. Maar volgens Tromp kunnen hiermee geen investeringen worden bekostigd en is er voor de beschikking goedkeuring nodig van de Staten. Bermudez geeft aan dat er nog andere mogelijkheden zijn. “Er staan de minister van Financiën ook andere wettelijke instrumenten ter beschikking om voor kortere termijn in middelen te voorzien.” Hij vertelt dat er vorig jaar, nadat de begroting werd aangehouden, op uitnodiging van gouverneur Fredis Refunjol een ‘noodwetje’ is doorgevoerd. “Deze diende ten behoeve van de herfinanciering van toen vervallende schulden.” Deze situatie doet zich nu niet voor, volgens hem. “We hebben voldaan aan de debtservice eerste kwartaal en ook voor het tweede kwartaal hebben we voldoende middelen.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.