Regering gaat geld terugvorderen van ambtenaren

WILLEMSTAD — De regering gaat geld terugvorderen van ambtenaren die het eiland hebben verlaten en die toch hun salaris zijn blijven innen.
 
Dit stelt minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais). Het gaat hierbij om zes ambtenaren die zich uit het bevolkingsregister hebben uitgeschreven.
 
De zes maken deel uit van de 81 niet-actieve ambtenaren, die op dit moment thuiszitten. De zes vallen onder de categorie van niet-geoorloofd verzuim. Het gaat hierbij om ambtenaren die zonder opgaaf van reden en zonder toestemming gewoonweg niet op hun werk verschijnen. Verder speurwerk van het ministerie van BPD heeft aan het licht gebracht dat de zes zich uit het Bevolkingsregister hebben uitgeschreven en dat zij naar het buitenland zijn vertrokken, maar hun salaris als ambtenaar van het land Curaçao bleef wel doorlopen.
 
In een reactie stelt Van der Horst dat het bijna allemaal ‘vrije recente gevallen’ zijn. In een eerste reactie heeft de regering besloten om per direct de salarissen van de betrokkenen stop te laten zetten en het geld terug te laten vorderen. “Wat gebeurd is, is erg. Als zij naar Nederland zijn vertrokken, zullen zij makkelijk te achterhalen zijn. Wie zich hier laat uitschrijven, moet zich ook in Nederland laten inschrijven. Wij kunnen dan ook hun adres achterhalen.”
 
Volgens de minister is deze problematiek te wijten aan de niet-optimale registratie en rapportage binnen het overheidsapparaat. Ook stelt hij dat het te wijten is aan leidinggevenden die hun verantwoordelijkheid niet willen nemen. Volgens hem kan dit liggen aan de angstcultuur, waar nog steeds sprake is van binnen het overheidsapparaat. De minister sluit ook niet uit dat mogelijke angst voor politieke represailles ten grondslag ligt aan het feit dat de registratie en rapportage niet naar behoren plaatsvinden. “Daar moeten we vanaf. Dit kunnen we niet hebben in het ambtelijk apparaat.”
 
Maar het feit dat het heeft kunnen gebeuren dat ambtenaren het eiland verlaten en niet meer op hun werk verschijnen en toch uitbetaald krijgt, zegt volgens Van der Horst veel over het overheidsapparaat. “We moeten gewoon toe naar een beter registratie- en rapportagesysteem, waar iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid gaat dragen.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.