Jaarverslag Hof van Justitie 2014

WILLEMSTAD — In het aanbod van rechtszaken bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie is verandering gekomen. Het aantal lichte zaken is sterk verminderd.
 
Met name civiele zaken die bij afwezigheid van de gedaagde worden afgedaan, civiele beslagzaken en strafrechtelijke overtredingen zijn in aantal sterk verminderd.
 
Dat meldt het hof in zijn jaarverslag over 2014. Het thema van het jaarverslag is ‘Kwaliteit’ en veel van de inhoud heeft hiermee te maken. Vanwege een stijging van het aantal zware en bewerkelijke zaken is de werkbelasting van het hof echter niet minder geworden. Civiele bodemzaken en misdrijfzaken zijn toegenomen, waaronder een aantal megazaken die veel capaciteit hebben gevergd. Tussen de vestigingen zijn duidelijke verschillen geweest en dat heeft flexibele inzet van rechters en medewerkers noodzakelijk gemaakt.
 
 
Openbaar Ministerie
 
Voor de instroom van strafzaken is het hof afhankelijk van de aanlevering van zaken door het Openbaar Ministerie. Het aantal zaken dat door het OM wordt aangebracht is in 2014 afgenomen ten opzichte van 2013.
 
Een nadere analyse naar zaaksoort laat zien dat het aantal aangebrachte overtredingszaken op alle vestigingen is afgenomen. Ook de instroom van het aantal handelingen door de rechter-commissaris is op Aruba en Curaçao fors afgenomen. Het aantal aangebrachte misdrijfzaken is op Aruba toegenomen en voor Curaçao juist afgenomen. De daling bij Curaçao wordt door het OM grotendeels toegeschreven aan de reorganisatie van de lokale politieorganisatie en de recherchecapaciteit die in 2014 ten behoeve van enkele omvangrijke en complexe megazaken is ingezet.
 
 
Belastingzaken
 
Het aantal belastingzaken is toegenomen en zal naar verwachting verder toenemen vanwege nieuwe fiscale wetgeving in de landen. De voorbereiding van de invoering van belastingrechtspraak bij het hof en de Gerechten in Eerste Aanleg is in 2014 gestart. Het wachten is op de aanpassing van de wetgeving op Curaçao en St. Maarten, zodat komend jaar in alle landen belastingrechtspraak in drie instanties mogelijk is.
 
 
Achterstanden
 
In 2014 zijn organisatorische maatregelen genomen om achterstanden te voorkomen. Dit streven wordt bemoeilijkt door de hoge werklast van de meer complexe en zware zaken die ter behandeling worden aangeboden, in combinatie met een achterblijvende capaciteit door kostenbesparingen. Achterstanden kunnen ontstaan door inefficiëntie, bijvoorbeeld door verkeerd of te laat verzenden van oproepingen voor zitting of door het niet tijdig uitwerken van beslissingen van de rechter ten gevolge van een te hoge werklast.
 
 
 
Beperkte middelen
 
En ook in 2014 bleef het hof kampen met beperkte, financiële middelen, terwijl de benodigde investeringen hoger worden. Door het bevriezen van vacatures en kostenbeheersing heeft het hof echter de operationele verliezen kunnen beperken en is het jaar afgesloten met een bescheiden positief financieel resultaat. Het hof zag zich vorig jaar tot deze maatregelen gedwongen vanwege bezuinigingen en het niet op tijd betalen van de financiële bijdragen door de landen. Inmiddels is vanuit het Justitieel Vooroverleg de toezegging gedaan dat ieder land zijn financiële verplichtingen nakomt binnen de afgesproken tijd.
 
 
Kwaliteitsverbetering
 
Met de beschikbare middelen is het afgelopen jaar geïnvesteerd in kwaliteitsverbeteringen, zowel op het gebied van opleidingen als van voorzieningen waaronder verbeterde ICT. Vaardigheden en kennis van het personeel zijn verder ontwikkeld, onder meer met juridische cursussen en een training klantgerichtheid. Efficiënte en transparante bedrijfsprocessen zijn ingericht. Met de introductie van een Personeelsraad hebben de medewerkers van het hof meer inspraak gekregen en worden zij betrokken bij de organisatie van het hof.
 
Caribisering
 
In het kader van de Caribisering van het hof is belangrijke vooruitgang geboekt. Er zijn nieuwe lokale juristen in opleiding genomen en opgeleide juristen zijn voor benoeming tot rechter voorgedragen.
 
Amigoe
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.