RvA zet vraagtekens bij oliewet

WILLEMSTAD — De Raad van Advies (RvA) zet vraagtekens bij de manier waarop de regering de Petroleumlandsverordening wil gaan invoeren. Deze wet heeft als doel om het onderzoek naar en de winning van petroleum in de wateren rondom Curaçao alsmede in de ondergrond daarvan, mogelijk te maken.
 
De zogenoemde oliewet werd eind vorige week naar de Staten gestuurd.
 
Het voorstel gaat uit van het aanwijzen van een naamloze vennootschap, die het exclusieve recht heeft op het onderzoek naar en de winning van petroleum in de wateren rondom Curaçao. Het gaat hierbij om een overheids-nv die namens het privaatrecht moet gaan functioneren. Deze nv, de Kompania di Petroli i Gas (KPG), is inmiddels opgericht. Het is deze KPG die met oliemaatschappijen overeenkomsten zal moeten sluiten om tot een onderzoek en boringen naar olie en gas in de Curaçaose wateren over te gaan.
 
De minister van Algemene Zaken krijgt twee instrumenten om deze naamloze vennootschap aan te sturen. Zo dient de premier overeenkomsten die de nv wil aangaan eerst goed te keuren, de zogenoemde goedkeuringsbevoegdheid. Ook heeft de premier de bevoegdheid om de nv een schriftelijke aanwijzing te geven, als zij niet de verplichtingen zoals in de wet vermeld nakomt, de zogenoemde aanwijzingsbevoegdheid.
 
De RvA stelt in haar advies aan de regering dat de memorie van toelichting (MvT) op de wet op tal van punten onvoldoende gemotiveerd is. Zo gaat de MvT niet in op de redenen waarom de regering bovengenoemde activiteiten in de wateren rondom Curaçao alsmede in de zeebodem en ondergrond daarvan wenst te stimuleren. Ook is in de MvT niet opgenomen, aldus de RvA, waarom de regering heeft gekozen voor de privaatrechtelijke behartiging van het onderzoek naar en de winning van petroleum.
 
De Raad heeft verder ook problemen met het feit dat straks de premier met tegenstrijdige belangen te maken krijgt bij het uitvoeren van toezicht op de eerdergenoemde naamloze vennootschap. Aan de ene kant heeft de minister de goedkeuring-, maar ook de aanwijzingsbevoegdheid ten aanzien van de nv. Maar als lid van de Raad van Ministers heeft hij ook met de privaatrechtelijke bevoegdheden te maken die het Land toekomen als enige aandeelhouder van de overheidsvennootschap.
 
“Dit spanningsveld van verschillende belangen en bevoegdheden die samenkomen in een persoon, in dit geval de minister, kan volgens de Raad leiden tot tegenstrijdige belangen. Teneinde de spanning in de overheidsvennootschap tussen publieke en private belangen te mitigeren beveelt de Raad de regering aan een afweging te maken of het instellen van een onafhankelijke Raad van Commissarissen (...) ten behoeve van de overheidsvennootschap een oplossing zou kunnen zijn”, aldus de RvA in haar advies.
 
De RvA is verder van mening dat de regering, om te voorkomen dat straks maar één minister het voor het zeggen krijgt over de nv, in de wet moet laten opnemen dat de Raad van Ministers haar toestemming moet geven voordat de premier goedkeuring kan verlenen aan de overheids-nv bij het aangaan van een overeenkomst met een derde.
 
Amigoe
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.