Pais komt met voorstel geschillenregeling Koninkrijk

WILLEMSTAD — De Pais-fractie in de Staten heeft vorige week een voorstel voor een geschillenregeling voor het Koninkrijk bij de Vaste commissie Koninkrijksaangelegenheden, Interparlementaire Relaties en Buitenlandse Betrekkingen ingediend.
 
Dit laat de partij weten in de laatste editie van haar info-blad Paisahe.
 
Het voorstel van Pais gaat uit van een Gemeenschappelijk Hof van Geschillenbeslechting, die de geschillen binnen het Koninkrijk moet gaan beslechten. Het voorstel gaat concreet uit van een onafhankelijk orgaan dat geschillen beslecht als ultimum remedium. De bevoegdheid van het Gemeenschappelijk Hof is beperkt tot geschillen ter zake van verenigbaarheid van een besluit van de regeringen van het Koninkrijk met het Statuut en de rechtmatigheid van de voor het tot stand komen van het bestreden besluit.
 
Voor het opstellen van dit voorstel van Rijkswet is volgens Pais gebruik gemaakt van de aanbevelingen en conclusies uit de Voorlichting van de Raad van Staten en het Rapport werkgroep Geschillenregeling 2014. Het is de bedoeling dat het voorstel binnenkort in de vaste commissie besproken zal worden. Het onderwerp zal verder tijdens het tripartiet overleg op 25 en 26 mei tussen Curaçao, Aruba en St. Maarten in Den Haag worden besproken. Het komt ook aan bod tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat van 27 tot en met 29 mei in hetzelfde Den Haag zal worden gehouden.
 
In Paisahe benadrukt Pais dat het belangrijk is dat er binnen het Koninkrijk snel een onafhankelijke geschilleninstantie in het leven wordt geroepen om bepaalde juridische zaken te beslechten. “De behoefte aan een geschillenregeling, heeft reeds in 2010 geresulteerd in de uitbreiding van het Statuut met artikel 12a met de mogelijkheid waarin wordt bepaald om bij Rijkswet een regeling voor behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen te treffen. Door de intensivering van de samenwerking zoals afgesproken in het kader van de staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk en de toename van het aantal landen in het Koninkrijk neemt daarnaast de kans op geschillen tussen de landen toe, terwijl er tegelijkertijd een groter belang is bij een goede en effectieve samenwerking.”
 
Pais meent dat de geschillenregeling een adequate voorziening zou moeten bieden voor onafhankelijke beslechting van geschillen over de juridische interpretatie van de door de landen gezamenlijk overeengekomen Statutaire bepalingen. “Het Koninkrijksbestel kent een ‘fundamentele lacune’, een legaliteitsdeficit, waarvoor zo’n geschillenregeling een voorziening kan bieden.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.